Aktualno
StoryEditor

Akcija ‘Metalci su (opet) IN‘ za buduće sisačke srednjoškolce

12. Svibanj 2018.

Budući da u Sisku, nekad središtu hrvatske metalurgije, postupno pada zanimanje mladih za obrazovanje u sve traženijim metalskim i metaloprerađivačkim strukama, HGK Županijska komora Sisak je u sklopu akcije "Metalci su (opet) IN" organizirala Dan otvorenih vrata metaloprerađivača.

Stotinjak sisačkih osnovaca iz tri škole posjetilo je tri metaloprerađivačke tvrtke, kako bi se detaljnije upoznali s uvjetima rada te mogućnostima obrazovanja i zapošljavanja. Tom su prilikom poduzetnici učenicima završnih razreda osnovnih škola predstavili alate i strojeve kojima svakodnevno rukuju te im pojasnili koliko su ljudi važni u procesu proizvodnje.

>>>Ministarstvo turizma dodijelilo srednjim strukovnim školama 400 tisuća kuna

U Brodocentru su učenici OŠ "Braća Bobetko" imali priliku vidjeti kako se grade brodovi u jedinom riječnom brodogradilištu u Hrvatskoj, naučili su nešto o plovnosti rijeka i kosom navozu, jedinstvenom u ovom dijelu Europe. Ta tvrtka traži bravare, strojobravare i zavarivače.

Applied Ceramics pak zapošljava kadrove tehničke struke, uglavnom metaloprerađivačke. Tvrtka izrađuje komponente za mikročipove, a u proizvodnji je prisutno dosta ručnoga rada na tokarskim i bravarskim strojevima te rada na CNC strojevima, koji podrazumijevaju i visok stupanj poznavanja robotike i programiranja.

Učenici OŠ "22. lipnja" i OŠ "Ivana Kukuljevića" posjetili su tvrtku Alas-Info iz Donjeg Vukojevca, gdje su se upoznali sa specijalnim alatima i strojevima za obradu metala. Također su upoznati s najnovijim znanjima iz područja kompjutorskog dizajna (CAD) i obrade na alatnim strojevima potpomognutim računalom (CAM).

>>>Potpisan memorandum za unapređenje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja

Učenici i predstavnici škola bili su zadovoljni viđenim, smatraju to važnim i zanimljivim iskustvom te vjeruju da će učenici nakon viđenoga imati pozitivnije stajalište prema industriji i strukovnim zanimanjima nužnima u metaloprerađivačkoj industriji. Ako se netko od njih odluči za rad u nekoj od metaloprerađivačkih tvrtki, moći će se obratiti poslodavcima koje su imali prilike upoznati ili Županijskoj komori Sisak.

Dani otvorenih vrata u sklopu projekta "Metalci su (opet) IN" postaju tradicionalno godišnje događanje prije upisa djece u srednje škole, u namjeri da motiviraju mlade ljude za odabir strukovnih i tehničkih zanimanja koja nedostaju hrvatskom tržištu. Projekt je pokrenula Strukovna grupacija metaloprerađivača ŽK Sisak radi promicanja metalskih i metaloprerađivačkih zanimanja.

26. travanj 2024 12:32