Aktualno
StoryEditor

AKD: Počelo izdavanje oznaka sljedivosti za duhanske proizvode

28. Travanj 2019.

Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) je kao nacionalni izdavatelj za Hrvatsku od ovog tjedna počela izdavati jedinstvene identifikacijske oznake za sve proizvođače i prodavače duhanskih proizvoda u Hrvatskoj. Prema EU-direktivi koja stupa na snagu 20. svibnja, tim će se oznakama uspostaviti sustav sljedivosti koji će omogućiti nadzornim tijelima pratiti put kutije cigareta ili drugog duhanskog proizvoda od tvornice ili države u kojoj su proizvedeni do krajnjeg prodajnog mjesta. To znači da oni koji ne zatraže oznaku nakon 20. svibnja neće moći prodavati duhanske proizvode. Svako se prodajno mjesto mora jednokratno prijaviti u sustav, a proizvođači pak, uz navedene jedinstvene oznake, moraju dobiti i oznake strojeva.

>>>Prvi e-izbori u zemlji održat će se u – Hrvatskoj liječničkoj komori

U AKD-u, na čijem je čelu Jure Sertić, procjenjuju da će u prvoj fazi registracije AKD zaprimiti prijave od 15 do 20 tisuća gospodarskih subjekta te oko 50 proizvođača iz EU i svijeta koji svoje duhanske proizvode prodaju u Hrvatskoj i to za 25 milijuna pakiranja na mjesec.

–​ Riječ je o najkompleksnijem sustavu sljedivosti dosad uvedenom u Hrvatskoj koji smo razvili prvi u EU, a koji smanjuje mogućnost nelegalne trgovine – poručuju iz AKD-a.

19. travanj 2024 14:45