13. listopad 2017.

Akvizicija Monsanta: Bayer prodaje BASF-u dijelove svog poslovanja za 5,9 milijardi eura

Njemačka kompanija Bayer potpisala je sporazum o prodaji dijelova svojeg Crop Science programa BASF-u za 5,9 milijardi eura, što je u vezi s planiranom akvizicijom američke kompanije Monsanto, priopćeno je u petak iz Bayera.

- Poduzimamo aktivni pristup kako bismo odgovorili na moguće sporne točke regulatornih tijela, s ciljem da pridonesemo uspješnom dovršetku Bayerove akvizicije Monsanta, objasnio je Werner Baumann, predsjednik Bayerovog Upravnog odbora.

>>>Bayer potvrdio da preuzima Monsanto za 66 milijardi dolara

U rujnu prošle godine Bayer je postigao sporazum s američkim proizvođačem sjemenja i pesticida Monsantom o preuzimanju vrijednom 66 milijardi dolara, no još se čekaju odluke regulatora.

- Svjesni smo da moramo odgovoriti na moguća preklapanja između združenog portfelja Bayera i Monsanta, kazao je Baumann i poručio da tvrtka nastavlja surađivati s nadležnim tijelima kako bi se početkom 2018. godine dovršila planirana akvizicija Monsanta.

>>>Lobistima Monsanta zabranjen ulaz u EU parlament

Dijelovi prodani BASF-u ostvarili su u 2016. neto prodaju u iznosu od gotovo 1,3 milijarde eura, a uključuju Bayerov globalni program dušičnog glufozinata i povezanu LibertyLinkTM tehnologiju za osjetljivost herbicida, esencijalnu za sve dijelove kompanijskih aktivnosti vezanih uz poljoprivredna sjemenja, uz sve resurse potrebne za uspješna istraživanja i razvoj.

Dijelovi koje preuzima BASF uključuju globalni program sjemenja pamuka, bez Indije i Južne Afrike, sjevernoamerički i europski program sjemenja uljane repice te program sjemenja soje.

>>>Američke žrtve karcinoma upozoravaju Europljane na Monsanto

Transakcija uključuje transfer relevantnog intelektualnog kapitala i fizička postrojenja, kao i više od 1.800 zaposlenika, prvenstveno u SAD-u, Njemačkoj, Brazilu, Kanadi i Belgiji.

Kao dio sporazuma, BASF se obvezao zadržati sve djelatnike preuzetih odjela još najmanje tri godine pod istim uvjetima, zaključuje se u priopćenju.