Aktualno
StoryEditor

Alan Kurešević: Svemirski sektor je industrija s 250 milijardi dolara prihoda

23. Kolovoz 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=RDRWtDZu_Vc[/embed]

Tiskano izdanje Jutarnjeg lista donosi zanimljivi intervju s Alanom Kureševićem, potpredsjednikom SES-a, svjetske satelitske kompanije iz Luksemburga, čiji godišnji prihodi prelaze 2 milijarde dolara.

Kurešević je Zagrepčanin koji je završio FER, a u inozemstvo je otišao 1994. godine.

>>>Studenti FER-a Nives i Luka otvaraju vrata svemirske industrije

- Krajnji korisnici često ni ne znaju da je TV program koji gledaju na putu do njihovih ekrana prošao kroz satelite, da sateliti prenose ili osiguravaju prijenos podataka kad koriste internet ili da njihov poziv mobilnim telefonom koristi satelit mrežu... Svemirski sektor je industrija s godišnjim prihodima višim od 250 milijardi dolara, kaže Kurešević.

SES distribuira više od 7500 TV programa u 350 milijuna kućanstava diljem svijeta, a klijenti su im BT, Verizon i Orange.

- Hrvatska ima snažan ljudski kapital u znanju, a vjerujem da će biti još jači kroz programe poput STEM revolucije Nenada Bakića... Amphinicy je također dobar primjer jer je počevši od nule, internim rastom i ulaganjem postao pouzdan partner za razvoj softwarea velikim imenima satelitske industrije, smatra Kurešević.

>>>Udbino, imamo problem!

Navodi nadolazeću Ariane‘s Cup regatu, koja se održava u Trogiru od 6. do 9. listopada, kao priliku da se uspostavi kontakt između Hrvatske i europske svemirske industrije jer će na njoj sudjelovati 60 europskih svemirskih kompanija.

18. travanj 2024 18:12