Aktualno
StoryEditor

Alarmantan deficit: Hrvatskoj nedostaje oko 2.700 stručnjaka za EU fondove

21. Listopad 2017.

Hrvatskoj za EU fondove nedostaje oko 2.700 stručnjaka koji bi svojim uključivanjem povećali apsorpcijski kapacitet cijelog sustava, rezultat je istraživanja provedenog u gotovo 500 organizacija, koje upozoravaju na alarmantan deficit stručnih znanja, čak i u organizacijama koje su do sada uspješno povlačile EU sredstava, priopćilo je u petak Učilište Algebra.

>>>Preplaćene kamate: Zakon ‘koji se tiče više od sto tisuća obitelji’ podržalo 78 od 151 zastupnika

Sveobuhvatno istraživanje apsorpcijskog kapaciteta za pripremu i provedbu projekata na regionalnoj i lokalnoj razini proveli su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te Središnja agencija za financiranje u ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), a u njemu se ističe kako prosječno treba osposobiti ili angažirati još 1,8 osoba za rad na pripremi i provedbi EU projekata u svakoj organizaciji.

- Iako su u istraživanju sudjelovale primarno organizacije koje su uspješne u povlačenju sredstava EU fondova, pokazalo se da prosječno nedostaje 1,8 djelatnik na poslovima vezanima uz EU fondove. To govori da samo u organizacijama koje su sudjelovale u istraživanju, oko trećina, trebalo bi osposobiti ili zaposliti gotovo 900 osoba, navode u učilištu Algebra, koje je istraživanju pružalo tehničku pomoć.

>>>Ante Todorić odbacio optužbe

Osim 500 organizacija, istraživanje je uključivalo i korisnike bespovratnih sredstava, kao i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Cilj je bio ispitati kapacitete organizacija u svim fazama, od identificiranja i pripreme projekata do prijave i provedbe, a podaci ukazuju na nedostatak stručnih kadrova u području EU fondova, ne samo u javnom, nego i u privatnom i civilnom sektoru, stoji u priopćenju.

U iskazu opće procjene vlastitih kapaciteta za korištenje sredstava, istraživanjem obuhvaćene organizacije dodijelile su si prosječnu ocjenu od 2,5 (na skali od 1 do 5), a kao glavno područje koje je potrebno unaprijediti navode ljudske resurse.

>>>VIDEO: Rektor Boras na Filozofskom fakultetu pozdravljen ‘spektakularnim’ zviždanjem

- Rezultati istraživanja pokazuju nedostatak kadra sposobnog pripremati i provoditi EU projekte. Ako se tome doda činjenica kako je Hrvatska do sada iskoristila vrlo mali dio sredstava koja su joj dostupna u ovom programskom razdoblju, kao i veliki broj već otvorenih natječaja za zapošljavanje dodatnih stručnjaka, vjerujem kako je izgradnja karijere u području EU fondova, uz karijeru u području ICT-a vjerojatno najbolje moguće ulaganje koje danas možete izabrati, tvrdi u priopćenju ravnatelj učilišta Algebra Mislav Balković.

25. travanj 2024 14:01