Aktualno
StoryEditor

Aldott na odlasku, Fasimon preuzima funkciju šefa Ine od 1. srpnja

29. Lipanj 2018.

Nadzorni odbor Ine primio je u petak pisane ostavke dosadašnjeg predsjednika Uprave Zoltána Áldotta te članova uprave Gábora Horvátha i Pétera Rataticsa koje stupaju na snagu od 30. lipnja. Na zasjedanju su usvojena i imenovanja Sándora Fasimona na funkciju predsjednika Uprave Ine te Ákosa Székelya i Zsolta Pethőa na funkciju članova Uprave za razdoblje od 1. srpnja 2018. godine do 31. ožujka 2021. godine.

>>> Šef MOL-a Mađarska postaje šef Ine, Áldott odlazi u NO MOL-a

Novi predsjednik Uprave Ine Fasimon je od 1991. godine radio na različitim rukovodećim pozicijama u naftnoj i plinskoj kompaniji Mineralimpex. U razdoblju od 1996. do 1997. bio je rukovoditelj Mađarskog komercijalnog odjela u Tripoliju, Libija. Fasimon je došao u MOL 1998., kada je imenovan na mjesto direktora opskrbe za sirovu naftu i naftne derivate. Godine 2002. dolazi na poziciju glavnog izvršnog direktora Moltrade-Mineralimpexa. Godinu kasnije imenovan je izvršnim direktorom Sektora prirodnog plina. U razdoblju od 2006. do 2009. godine obnašao je dužnosti glavnog izvršnog direktora u ruskoj podružnici MOL-a, nakon čega je nastavio karijeru kao viši potpredsjednik Opskrbe i tradinga. Godine 2011. postaje izvršni direktor Segmenta djelatnosti Istraživanje i proizvodnja, a od 2012. godine obnašao je dužnosti glavnog operativnog direktora MOL-a Mađarska. Sándor Fasimon diplomirao je ekonomiju 1990. godine na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO). U razdoblju između 1990. i 1991. godine pohađao je postdiplomski studij na Sveučilištu u Kairu, gdje je studirao arapski jezik.

>>> Sándor Fasimon – životopis

Zsolt Pethő pridružio se MOL-u 1998. godine i od tada je obnašao dužnosti na nekoliko viših rukovodećih pozicija u Downstreamu. Radio je kao direktor proizvoda UNP (propan-butan), direktor goriva te direktor prodaje, prije imenovanja komercijalnim direktorom Rafinerija i marketinga 2006. godine. Potom je 2011. godine imenovan višim potpredsjednikom Segmenta petrokemije MOL Grupe te glavnim izvršnim direktorom tvrtke TVK Plc. Godine 2012. postao je voditelj poslovanja Downstreama MOL Grupe. Potom je 2016. godine imenovan višim potpredsjednikom Opskrbe, tradinga i optimizacije Grupe, a od lipnja 2017. je viši potpredsjednik Downstream trgovine i optimizacije u MOL Grupi. Pethő je diplomirao na Fakultetu strojarstva i sigurnosti Donát Bánki u Budimpešti. Godine 1997. stekao je napredni certifikat na Akademiji marketinga u Budimpešti.

>>> Saborski ‘vrući krumpiri’: SDP podcrtao neprihvatljivost nacionalizacije Ine privatizacijom HEP-a

Dr. Székely započeo je svoju karijeru u Vodovodu Budimpešte te 2003. nastavio na mjestu direktora kontrolinga u kompaniji Provident. Godine 2007. zaposlio se u E.ON Mađarska na mjestu direktora kontrolinga Grupe. Dr. Székely došao je u MOL Grupu 2013. godine na mjesto glavnog financijskog direktora za ovisna društva, radeći u Mađarskoj, Slovačkoj i Francuskoj, a od svibnja 2015. radio je kao glavni financijski direktor MOL-a Mađarska. Dr. Székely je u veljači 2016. imenovan glavnim financijskim direktorom u Ini, a u studenome 2017. vratio se na svoju prethodnu poziciju u MOL-u Mađarska. Od veljače 2018. je viši potpredsjednik Financijskog planiranja i izvještavanja u MOL Grupi.

Ákos Székely diplomirao je 1999. godine na Fakultetu menadžmenta i poslovne administracije pri Sveučilištu ekonomskih znanosti u Budimpešti. Stekao je i doktorat iz poslovne administracije i menadžmenta.

20. travanj 2024 11:12