Aktualno
StoryEditor

Aldott: U RH nema tržišta za dvije rafinerije nafte

20. Veljača 2018.

Predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott je, komentiravši prošlogodišnje poslovne rezultate objasnio da, iako su obje hrvatske rafinerije lani poslovale nešto bolje nego godinu ranije, sisačka rafinerija i dalje posluje s operativnim gubitkom od 200 milijuna kuna, prenosi Tportal.

>>>Na sastanku sindikata i Uprave Ine demantiran popis radnika koji će biti proglašeni viškom

Navodi da s tim gubitkom nitko  ne može biti zadovoljan, te da treba usmjeriti napore kako bi se on značio. Iako, kako tvrdi, to ne znači gašenje rafinerije, neki pogodi mogli bi raditi u starom režimu rada kako bi ostvarili pozitivne rezultate.

Unatoč tome što Inina proizvodnja nafte je viša za 20 posto u odnosu na period prije osam ili devet godina, Aldott ističe da značajniji rast proizvodnje neće biti moguće ostvariti bez suradnje s Vladom i novih koncesijskih ugovora.

- Moramo biti fokusirani na ljude i budućnost, kao što smo to radili zadnjih desetak godina. Neke poslovne odluke mogu značiti eliminaciju radnih mjesta. Potrošnja nafte u Hrvatskoj i Europi pada, i više rijetko tko ulaže u rafinerije. Mi smo jedni od rijetkih, u rafineriju u Rijeci uložili smo 400 milijuna kuna, poručuje Aldott.

>>>Petrov prozvao Vladu: Ruski kapital ulazi u naše najveće tvrtke, Ina će od bolida postati trokolica

- Investicija mora biti pametna i isplativa. Ima li dovoljno tržišta za dvije rafinerije u Hrvatskoj - nema, zaključio je.

 

19. travanj 2024 01:45