Aktualno
StoryEditor

Aleksić predložio zakon o potrošačkom kreditiranju, oporba ga podržala

17. Studeni 2017.

Saborska oporba u petak poslijepodne podržala je zakonski prijedlog Gorana Aleksića (SNAGA) koji teži olakšati položaj hrvatskih dužnika i urediti naplaćivanje kamata hrvatskih banaka, dok su vladajući navodili da je predloženi zakon sporan u više  aspekata.

- Zakon koji predlažem najvažnija je stvar koja bi se nakon kolektivne presude u slučaju Franak trebala dogoditi da se konačno prekine nezakonito naplaćivanje kamata hrvatskih banaka koje traje već 15 godina, rekao je Aleksić predstavljajući prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Kako je istaknuo, odgovornost za naplaćivanje nezakonitih kamata banaka snose na prvom mjestu Hrvatska narodna banka (HNB), na drugom mjestu hrvatska Vlada i na trećem mjestu zastupnici Hrvatskog sabora. "Svi su oni odgovorni za takvo nezakonito i kriminalno ponašanje banaka", rekao je Aleksić, naglasivši da se njegov prijedlog tiče najmanje 200 tisuća obitelji koje su patile zbog nezakonitih kamatnih stopa unazad 15 godina te još najmanje stotinu tisuća koje pate i dalje.

>>>Aleksić očekuje potpuno obeštećenje svih dužnika u švicarskim francima

- Prihvaćanjem prijedloga banke bi morale ugovoriti u svim ugovorima o kreditu u kojima nisu ugovorile promjenjivi dio kamatne stope i fiksni dio kamatne stope. Dužnici bi tada dobili smanjenje kamatnih stopa od jedan do tri postotna boda i smanjenja anuiteta od 5 do 20 posto u ukupnim iznosima, kazao je Aleksić.

Ivan Lovrinović (Pokrenimo Hrvatsku) pita se kako je moguće da sve najvažnije institucije u sustavu toleriraju i podupiru "praksu financijskog iscrpljivanja građana", na što je Aleksić ustvrdio da je glavni razlog taj što se HNB sluša kada su u pitanju banke, a da je HNB produljena ruka banaka.

Da izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju treba podržati slaže se i Miro Bulj (Most) koji je podsjetio da je zakonske izmjene potpisom podržalo 78 zastupnika. "Ne očekujem da su odjednom promijenili mišljenja, da su sada odjednom postali agenti banaka, a ne naroda kojega zastupamo ovdje", rekao je.

>>>Aleksić: Zakon je jasan, ovrha cijele plaće je protuustavna

- Da sam pristupio vladajućoj većini s ovim zakonom problema ne bi bilo, a ja osobno vladajućoj većini nisam mogao pristupiti jer mi je to branila moja baza. Ja ne glasam uvijek protiv onoga što HDZ predlaže, kao što ne glasam uvijek za ono što opozicija predlaže, nego mi je uvijek na prvom mjestu moja savjest, dodao je Aleksić i pozvao zastupnike da ponovno razmisle i pomognu da zakon uđe u drugo čitanje.

Prijedlog Aleksića hvali i Branimir Bunjac (Živi zid) koji naglašava da se njima nastoji ispraviti dugogodišnja nepravda banaka prema hrvatskim građanima.

Ante Babić (HDZ) ustvrdio je međutim da navedeni prijedlog sporan iz više aspekata, što je u svom mišljenju navela i Vlada. Sporan je po pitanju procjene učinaka predloženih rješenja, nadzora primjene zakona od strane HNB-a, povrede načela trodiobe vlasti, retroaktivnoj primjeni cijelog prijedloga zakona i usklađenosti sa pravom EU-a, kazao je.

Ukoliko zastupnici ne budu dali zeleno svjetlo za zakon, prozivat ću ih da podržavaju kriminal hrvatskih banaka, zaključio je Aleksić.

24. travanj 2024 13:57