Aktualno
StoryEditor

Alkoholna municija: Zeman pozirao s replikom kalašnjikova na kojoj piše ‘za novinare‘

23. Listopad 2017.

Samo tjedan dana nakon što je bombom ubijena malteška novinarka, češki predsjednik Miloš Zeman na press konferenciji je u ruci držao repliku puške AK-47 s natpisom ‘za novinare‘ i šaržerom od ‘Becherovke‘ koji bi trebao sugerirati da češki novinari rado piju, javlja Think Progress.

Zeman je na konferenciji za novinare u petak držao lažnu pušku, dok su u tijeku bili izbori za Andreja Babiša, populističkog milijardera koji je osvojio mjesto premijera. Zeman je u subotu izjavio kako će imenovati Babiša premijerom, iako su kritičari zabrinuti zbog njegove medijske dominacije budući da tajkun posjeduje dvije vodeće novinske kuće u zemlji i radio postaju.

>>>‘Češki Trump’ Andrej Babiš pobijedio na izborima; među buduće saveznike uvrstio i Hrvatsku

Iako je aluzija na alkohol u prvom planu, najnovija eskapada ekscentričnog Zemana nije dočekana sa smijehom, već s prisjećanjem na njegove prijašnje ‘sukobe‘ s novinarima koje je nazivao ‘đubrad‘ i ‘hijene‘. Tu je i ‘verbalni incident‘ iz svibnja kad se Zeman s ruskim kolegom Putinom šalio da neki novinari trebaju biti ‘likvidirani‘, što je izazvalo uzbunu u zemljama srednje Europe. Također, prošle godine pozvao je Čehe da se naoružaju protiv potencijalnog ‘Super holokausta‘ koji će, prema njegovim riječima, provoditi muslimani.

Sloboda medija, prema podacima organizacije Freedom House, strmoglavo je pala u 2016., a zabrinjava činjenica da političari istočnih demokracija kao što su Poljska, Mađarska, a po novom i Češka, potkopavaju tradicionalne medije šireći svoj utjecaj putem javnih etera.

>>>Češki milijarder Andrej Babiš kaže ‘ne’ euru

Iz organizacije su kazali kako dalekosežne napade na medije i njihovu ulogu u demokratskom društvu najviše narušava američki predsjednik Donald Trump, te kako ne postoji ni jedan predsjednik u povijesti SAD-a koji je pokazao veći prezir prema medijima od Trumpa.

04. svibanj 2024 21:49