Aktualno
StoryEditor

Allianz Zagreb lani ostvario dobit od 138,2 milijuna kuna

27. Ožujak 2018.

Allianz Zagreb je u 2017. godini, koju označuju kao jednu od najizazovnijih za financijski sektor na hrvatskom tržištu, ostvario bruto dobit od 138,2 milijuna kuna, a porasla je i u životnim i u neživotnim osiguranjima, izvijestili su u utorak iz te osiguravajuće kuće.

Kako stoji u priopćenju, bruto dobit u životnim osiguranjima iznosila je 77,9 milijuna kuna, a u neživotnim 60,3 milijuna kuna, dok je ostvaren bruto premijski prihod od 1,15 milijardi kuna, što je 2,7 posto više u odnosu na godinu ranije.

>>>U najskupljoj godini za sektor osiguranja rast prihoda Allianza za 3 posto

Istodobno, navodi se, granica solventnosti, koja je važan pokazatelj kvalitete poslovanja, iznosila je 257,7 posto, a kombinirana kvota 94,1 posto u skladu s planiranim očekivanjima.

Tržišni udio Allianza i u 2017. ostao je stabilan i iznosio je 12,7 posto, kao i godinu ranije, pri čemu je tržišni udio neživotnih osiguranja narastao za 0,2 posto na 10,1 posto, dok je tržišni udio u životnim osiguranjima lagano pao za 0,4 posto, na 18,1 posto, poručuju iz Allianza.

>>>Zbog prirodnih katastrofa 2017. Allianzu najskuplja godina u povijesti

Kada je riječ o neživotnim osiguranjima, Allianz je ostvario bruto premijski prihod od 614,8 milijuna kuna, zabilježivši rast od 6,7 posto.

U izvješću se navodi da je bolje rezultate u odnosu na tržište ostvario u gotovo svim segmentima neživotnih osiguranja, pri čemu je zdravstveno osiguranje raslo za 276,9 posto. U životnim je osiguranjima, pak, bruto premijski prihod pao za 1,6 posto, a bruto premija iznosila je 531,3 milijuna kuna.

>>>Allianz: Najveći poslovni rizik u RH promjena zakonodavnog i regulatornog okvira

Kako ističu iz Allianza, transformacija prodajne mreže koju su uveli prije dvije godine implementacijom poduzetničkog modela pokazala se kao ispravan smjer te prodajna mreža kontinuirano raste.

- Ova transformacija donijela je korist ne samo kompaniji već i klijentima jer nam je omogućila da se još više usmjerimo na odnose s klijentima, na razumijevanje njihovih potreba i pružanje još kvalitetnije usluge i podrške što je naš primarni fokus. Inače, i u prošloj i na početku ove godine svjedočili smo i vidimo sve češće elementarne nepogode koje uzrokuju značajne materijalne štete i na našim područjima, poručio je u priopćenju predsjednik uprave Allianza Zagreb Boris Galić.

Kako upozorava, podaci Europske agencije za zaštitu okoliša (EEA) ukazuju da je Hrvatska prva u Europi po štetama izazvanim prirodnim nepogodama, a zadnja po osiguranjima dobara.

>>>Hrvatska prvak po štetama, zadnja po osiguranjima

Također, i podaci Udruženja osiguravatelja potvrđuju nisku razinu osiguranja od ovih rizika. Naime, u ukupnoj zaračunatoj bruto premiji u Hrvatskoj za 2017. osiguranje od požara i elementarnih šteta sudjelovalo je sa svega 6,81 posto.

- Očito je da svi zajedno kao industrija moramo uložiti dodatne napore kako bismo osvijestili građane o potrebi osiguranja od elementarnih nepogoda i smanjili zaostatak u odnosu na druga, razvijenija tržišta, ustvrdio je Galić.

AZ obvezni mirovinski fondovi su krajem 2017. godine upravljali s 33,1 milijardom kuna što čini gotovo 40 posto tržišnog udjela u imovini pod upravljanjem obveznih mirovinskih fondova, dok AZ dobrovoljno mirovinsko društvo upravlja s nešto više od 2,06 milijarde kuna što čini 53 posto tržišnog udjela u otvorenim dobrovoljnim mirovinskim fondovima, navode iz Allianza.

25. travanj 2024 06:11