17. lipanj 2019.

Aluflexpack pokrenuo IPO: Do sada ste dizali kredite u švicarcima, hoćete li ulagati u toj valuti?

Aluflexpack Grupa (Aluflexpack AG) je odredila uvjete planiranog uvrštenja dionica zajedno s jedinim dioničarima, Montana Tech Components AG (Montana) i Joh. Berenberg, Gossler & Co KG u sklopu Međunarodnog Standarda Izvještavanja burze u Zürichu.

Raspon cijena za ponuđene dionice određen je između 20.00 švicarskih franaka (CHF) do 26.00 švicarskih franaka (CHF) po dionici. Konačna cijena će biti definirana na temelju procesa prikupljanja ponuda (bookbuilding) koji će se danas pokrenuti.

Primarna bruto dobit ograničena je na otprilike 150,0 milijuna eura, tj. broj novih dionica se smanjuje ovisno o konačnoj cijeni ponude; broj raspoloživih dionica za Greenshoe ne prelazi 10% ukupnog broja novih dionica prodanih u ponudi.

IPO se sastoji od  javne ponude švicarskim ulagačima i privatnog plasmana kvalificiranim ulagačima u određenim nadležnostima izvan Švicarske. Proces bookbuilding će započeti danas, 17. lipnja 2019. i očekuje se da će se završiti 27. lipnja 2019. 12:00 CEST. Objava konačne cijene ponude se očekuje 28. lipnja 2019. Tijekom tog dana sve dionice bit će uvrštene na švicarsku burzu s početkom trgovanja istog dana.

- Dobrim korištenjem našeg dubokog i integriranog lanca vrijednosti vrlo smo se dobro pozicionirali na brzorastućim tržištima s našim visokokvalitetnim proizvodima i uslugama. Uspješna provedba našeg strategije se ogleda i u pozitivnom razvoju naših rezultata. Zadovoljstvo nam je vidjeti iskazani interes naših kupaca za daljnji razvoj našeg poslovanja, kao i brojne dodatne tržišne prilike. Želimo kapitalizirati ovaj visoki razvojni potencijal te se radujemo nastavku procesa s ulagačima – izjavio je Igor Arbanas, predsjednik Uprave Aluflexpack Grupe.

Ciljani opseg ponude je između otprilike 146.0 do 168.2 milijuna švicarskih franaka (CHF) (između otprilike 130.0 milijuna eura (EUR) do 150.0 milijuna eura – (EUR).

Osnovna ponuda obuhvaća do 7,300,000 novih dionica koje se izdaju u okviru povećanja kapitala. Međutim, primarni bruto prihodi od osnovne ponude ograničeni su na otprilike 150,0 milijuna EUR, tj. broj novih dionica koje će se izdati će se smanjiti ovisno o konačnoj cijeni ponude.

Uz to će, Montana, kao jedini dioničar Aluflexpack AG, ponuditi do 730,000 postojećih dionica u okviru potencijalne prekomjerne raspodjele (ograničene na 10 posto ukupnog broja novih dionica prodanih u ponudi), u ukupnom iznosu do 8,030,000 ponuđenih dionica.

Ukupni obujam ponude dakle iznosi između otprilike 146.0 milijuna do 168.2 milijuna švicarskih franaka (CHF) u osnovnoj ponudi i između otprilike 160.0 milijuna do 185.0 milijuna švicarskih franaka (CHF) ako je opcija Greenshoe u potpunosti uključena. Uz pretpostavku plasmana svih ponuđenih dionica i potpuno iskorištene opcije Greenshoe, očekuje se free float u iznosu do 46.4 posto temeljnog kapitala.

Izdavanje dionica nastavlja ubrzavati rast

Sredstva koja će Aluflexpack prikupiti koristit će se za proširenje proizvodnog kapaciteta u Europi, automatizaciju proizvodnje i ciljane akvizicije. Za pred financiranje tih inicijativa rasta, bit će otplaćeni već odobreni krediti dioničara.

Približno 30 milijuna eura je namijenjeno za proširenje postojećeg proizvodnog kapaciteta za samostojeće (stand-up) vrećice. Daljnjih 30 milijuna eura namijenjeno je ulaganju u dodatne kapacitete na drugim proizvodnim lokacijama i selektivno na modernizaciju i automatizaciju.

Oko 80 milijuna eura je namijenjeno za akvizicije za povećanje vrijednosti. Od tog je iznosa, u rujnu 2018. godine, dvoznamenkasti iznos milijuna eura već uložen za kupnju turske tvrtke Arimpeks što je unaprijed financirano od strane postojećeg dioničara.

Razdoblje od 12 mjeseci lock-up-a (zabrana prodavanja dionica za navedene subjekte) vrijedi za Tvrtku, kao i za Predsjednika Uprave Aluflexpacka Igora Arbanasa, Člana Uprave za Financije Aluflexpacka Johannesa Steurera i Martina Ohneberga, Predsjednika Upravnog Odbora Aluflexpacka; period lock-up-a Montane završava nakon 24 mjeseca.

Trgovanje u sklopu Međunarodnog Standarda za Izvještavanje SIX Swiss Exchangea započinje 28. lipnja 2019. - pod Švicarskim Identifikacijskim Brojem (Valor) 45322689 i Međunarodnim Identifikacijskim Brojem Vrijednosnih Papira (ISIN) CH0453226893.

Kopije ove ponude Memoranduma i Dodatka bit će dostupne besplatno u Švicarskoj na Zürcher Kantonalbank, Bahnhofstrasse ri9, 8001 Zuch, Švicarska. Dodatno, kopije ove Ponude Memoranduma i Dodatka su i bit će dostupne besplatno u Švicarskoj od strane Aluflexpack AG, Alte Aarauerstrasse 11, 5734 Reinach (AG), Švicarska.

Joh. Berenberg, Gossler & Co. KG (Berenberg) djeluje kao jedini globalni koordinator i Udruženi voditelj knjiga dionica (Sole Global Coordinator and Joint Bookrunner). Zürcher Kantonalbank ("ZKB") ima mandat kao Udruženi voditelj knjiga dionica (Joint Bookrunner), a Raiffeisen Centrobank kao zajednički glavni su-vodiljte (Co-Lead Manager).