25. lipanj 2018.

Aluminij blizu ‘točke s koje nam povratka‘, novi direktor Dražen Pandža

Nadzorni odbor Aluminija smijenio je u ponedjeljak Maria Gadžića s mjesta direktora ove tvrtke nakon što je u javnost iznio navodnu korupcijsku aferu, a nova uprava najavila je kako može spasiti tvrtku od propasti iako su njezini gubitci dosegnuli iznos od oko 180 milijuna eura.

Umjesto Gadžića na čelo kompanije kao vršitelj dužnosti imenovan je Dražen Pandža, koji je do sada vodio odjel financija Aluminija.Gadžić je u petak optužio dio uprave kompanije, nadzornog odbora i sindikata za korupcijsku aferu povezanu s uzimanjem mita za zapošljavanje nekoliko sati nakon što je Nadzorni odbor najavio kako će ga smijeniti s mjesta direktora. Predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Dalibor Miloš rekao je da je u proteklih godinu dana ostvaren gubitak od dodatnih oko 22 milijuna eura. S tim iznosom ukupan gubitak Aluminija iznosi između 350 i 360 milijuna maraka (oko 180 milijuna eura).

>>> Nacionalna sigurnost kao ‘casus belli‘: Trump uveo carine na čelik i aluminij

“U zadnjih godinu dana društvo je napravilo dodatnih 43 milijuna maraka gubitak. Možda se može govoriti da je jedan dio gubitaka povezan s tržišnom situacijom u svijetu, ali smo prilično sigurni da upravljanje društvom nije bilo dobro”, rekao je Miloš i ipak izrazio optimizam da se ova kompanija može izvući.

“Ovakvi rezultati će nas vrlo brzo dovesti do točke gdje više nema povratka. A do nje smo jako, jako blizu. Ne bi ipak ovo sve radili da ne mislimo da se ne možemo izvući. Mislimo da ima dovoljno drugih mogućnosti, ali samo ako ćemo raditi pošteno i čestito”, pojasnio je.

Suvlasnici mostarskog Aluminija po 44 posto su vlada Federacije BiH i radnici, dok vlada RH ima udjel od 12 posto. Najveći problem ove kompanije povezan je s visokom cijenom električne energije i jako niskom cijenom metala aluminija. Dodatne probleme stvorila je i nedavna odluka američkih vlasti koja je uvela carinu na proizvode od aluminija. Ova kompanija je treći najveći izvoznik u BiH.