Aktualno
StoryEditor

Alžirska središnja banka izravno će kreditirati proračun

07. Rujan 2017.

Alžirska vlada usvojila je nacrt dopuna zakona koje bi trebale osigurati nove izvore financiranje za pokrivanje proračunskog deficita, uključujući i ovlasti središnje banke za izravno kreditiranje državnog proračuna.

Prijedlozi dopuna zakona o novcu i kreditu usvojeni su na sjednici vlade u srijedu kojom je predsjedao predsjednik države Abdelaziz Bouteflika a na dnevnom redu bili su planovi za novouspostavljenu vladu premijera Ahmeda Ouyahije.

>>>Bez odlučne političke intervencije Njemačku do 2030. očekuje deficit od 3 milijuna stručnjaka

Alžir je član Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i pod financijskim je pritiskom od sredine 2014. godine kada su cijene nafte počele padati, prepolovivši alžirske prihode od prodaje nafte i plina, na koje otpada 60 posto alžirskih proračunskih prihoda.

Prema predloženim dopunama zakona središnja banka dobit će ovlasti za izravno kreditiranje državnog proračuna radi financiranja proračunskog manjka i unutarnjeg javnog duga i osiguravanja resursa za državni investicijski fond, navodi se u priopćenju predsjedničkog ureda, objavljenom u srijedu navečer.

Takav oblik "izvanrednog financiranja" bit će na snazi pet godina a pratit će ga financijske i ekonomske strukturne reforme, navodi se u priopćenju koje ne sadrži dodatne pojedinosti.

- Alžir će se u ograničenom vremenskom periodu okrenuti takvom obliku financiranja nakon što je tri godine odolijevao posljedicama teške financijske krize, prouzročene ozbiljnim urušavanjem cijena ugljikovodika, ističe se u priopćenju.

Predsjednik Bouteflika zatražio je u lipnju "nekonvencionalne oblike unutarnjeg financiranja" kako bi se izbjeglo zaduživanje u inozemstvu. Trenutno alžirski vanjski dug iznosi manje od četiri milijarde dolara.

U vladi očekuju da će proračunski deficit iskazan udjelom u BDP-u ove godine iznositi osam posto, u odnosu na prošlogodišnjih 15 posto.

Na sjednici vlade odobren je i plan mjera za "poboljšanje poslovnog okruženja i poticanje ulaganja u svim sektorima".

>>>Portugal sasjekao deficit na razine od prije četiri desetljeća, izašao iz depresije

Amandmane i planove mora odobriti parlament u kojem predsjednikove pristaše imaju premoćnu većinu.

Alžir je ove godine smanjio javnu potrošnju za 14 posto, nakon 6-postotnog smanjenja u 2016. godini, a imaju teškoća sa smanjenjem uvoza unatoč progresivnim ograničenjima pokrenutim početkom prošle godine.

Ti su se potezi vremenski poklopili s neuspješnim pokušajem reformi i poticanja većeg broja privrednih grana, uz onaj nafte i plina koji generira 94 posto prihoda od izvoza.

25. travanj 2024 17:04