Aktualno
StoryEditor

Amazon bi mogao inicirati novu tešku disrupciju, deflaciju cijena hrane u SAD-u

24. Lipanj 2017.

Jeff Bezos, izvršni direktor Amazona već je promijenio način na koji funkcionira svijet maloprodaje. Sada će možda njegovi poslovni planovi promijeniti i  cijenu prehrambenih proizvoda u supermarketima, piše CNBC.

U trenutku kada se Američka središnja banka najavljuje inflaciju cijena hrane, Bezosovi posljednji poslovni postupci pokazuju kako bi se moglo dogoditi i suprotno.

>>>Osnivač Amazona Jeff Bezos postao druga najbogatija osoba na svijetu

Naime, Amazon će za 13, 7 milijardi dolara kupiti lanac trgovina organske hrane Whole Foods (WFM). Osim što ova akvizicija jasno pokazuje sve veći interes Amazona za tradicionalne trgovine, čija su poslovanje paradoksalno znatno oštećeno rastom Amazona, analitičari predviđaju kako će uključivanje kalifornijskog tech giganta u sektor tradicionalne trgovine, rezultirati drastičnim padom cijenom hrane u maloprodaji. Inače, glavnina trgovina WholeFoods locirani su u sjevernoameričkim gradskim četvrtima  gdje obitavaju stanovnici veće platežne moći.

>>>Goldman Sachs najavio smrt trgovačkih centara i povratak ‘lokalnih trgovina s dušom’

- Amazon će zasigurno preoblikovati cjelokupnu maloprodajnu industriju hrane. Uslijedit će deflacija. Ne zaboravite da je riječ o tržištu vrijednom 800 milijardi dolara. Čeka nas rat supermarketa historijskih razmjera- izjavio je David Rosenberg, viši ekonomist i strateg kanadske tvrtke Gluskin Sheff koja se bavi upravljanjem portfolia svojih klijenata.

Ukoliko Amazon sruši cijene hrane, taj postupak mogao bi izazvati lančanu reakciju. Svi supermarketi mogli bi smanjiti cijene, stoji u tekstu koji je objavio CNBC. Rasplet situacije ponajprije ovisi o tome kako će najmoćniji američki igrači, Target i Wal-Mart, reagirati na Amazonov pritisak.

Premda svi analitičari ne dijele Rosenbergovo mišljenje, neosporno je kako će ovaj slučaj biti krunski dokaz do koje razine Amazon može zapravo utjecati na tradicionalna tržišta.

>>>Jeff Bezos prodaje dionice Amazona kako bi financirao svemirsku utrku

- Moramo biti realni pri procjeni koliko bi ova akvizicija Amazona uistinu mogla utjecati na cijene hrane u bliskoj budućnosti", rekao je Jeremy Lawson, glavni ekonomist Standard Life Investmentsa. "To je nešto što zasigurno u bliskoj budućnosti neće utjecati na najavljenu inflaciju - zaključuje."

20. travanj 2024 02:06