Aktualno
StoryEditor

AmCham Hrvatska: Poslovna klima u RH se popravlja, ali i dalje kaskamo za regijom

28. Ožujak 2018.

Optimizam poslovne zajednice u Hrvatskoj je sve veći, primjetni su i pozitivni pomaci u brojnim segmentima poslovanja, no i dalje su potrebne sustavne reforme, posebno na području pravosuđa i složene administrativne procedure, pokazalo je istraživanje Američke gospodarske komore u Hrvatskoj čije je rezultati u srijedu javnosti predstavila izvršna direktorica komore Andrea Doko Jelušić.

[caption id="attachment_331531" align="aligncenter" width="750"] Andrea Doko Jelušić; Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

AmCham Hrvatska, inače najstarija strana gospodarska komora kod nas, okuplja više od 220 hrvatskih, američkih i drugih međunarodnih poduzeća koja u Hrvatskoj zapošljavaju više od 70.000 ljudi. Povodom dvadesete godišnjice svoga rada, proveli su istraživanje poslovne klime u razdoblju od 20. prosinca 2017. do 31. siječnja 2018. godine, na uzorku od 140 članova uprava domaćih i međunardnih poduzeća u našoj zemlji. U istraživanju je sudjelovao podjednak broj velikih i malih poduzeća (oko 30 posto), 24 posto činila su srednja, a samo šest posto poduzeća koja imaju do devet zaposlenih.

>>>Američka gospodarska komora zadovoljna otvaranjem IBM-ovog centra u Hrvatskoj

Poslovanje u Hrvatskoj u 2017., u odnosu na godinu ranije, 65 posto ocjenjuje boljim, 25,71 posto istim, a 9,29 posto lošijim. Broj zaposlenih povećao se u 64 posto ispitanih kompanija, a smanjio samo u 12,14 posto.

Sveukupno iskustvo poslovanja 47 posto ispitanika je ocijenilo dobrim ili vrlo dobrim, 42 posto prosječnim, a 11 posto lošim. U odnosu na posljednjih pet godina, uvjete poslovanja boljim smatra 44,88 posto anketiranih, dok 40,16 posto ne primjećuje nikakve bitne promjene.

>>>AmCham prepoznao važnost 1. Poslovne konferencije o korporativnom upravljanju u Hrvatskoj

Glavnim ograničavajućim faktorima u posljednjih pet godina označeni su nestabilan regulatorni okvir, duge i kompleksne administrativne procedure i oporezivanje rada, a tim faktorima lani se pridružio i nedostatak odgovarajuće radne snage, prvenstveno u IT industriji i turizmu.

Najveća pogoršanja zabilježena su u provedbi pravnih pravila procedura (48,80 posto) i pravosuđu (40,80 posto), a poboljšanja u potražnji za robama i uslugama (40,80 posto) te uvjetima financiranja (32,80 posto).

>>>Evo kako bi Američka gospodarska komora riješila nedostatke javne nabave u Hrvatskoj

Više od polovice anketiranih utjecaj regulative i aktivnosti državne administracije ocjenjuje negativnim ili značajno negativnim, uz tek nešto bolje rezultate na lokalnoj razini, gdje utjecaj institucija negativnim smatra oko 35 posto.

Najalarmantniji pokazatelji svakako su vezani uz usporedbu uvjeta poslovanja u Hrvatskoji i regiji: 38 posto istaknulo je kako su uvjeti kod nas među najlošijima, a 5,75 posto najlošijima.

>>>AmCham za regulatorno uređenje platformi za dijeljenje prijevoza

Najvažniji nedostaci poslovanja u odnosu na države srednjoistočne Europe su sporost administracije, porezno opterećenje, izostanak dugoročne vladine strategije i malo tržište, a prednosti turistički potencijal, članstvo u Europskoj uniji i geostrateški položaj.

S druge strane, 79 posto poduzeća članica AmChama planira širenje poslovanja, a smanjenje svega tri posto. U sljedeće tri godine 71 posto zaposlit će nove ljude.

>>>Američke tvrtke predstavile smislene, učinkovite i intrigantne tehnologije za pametne gradove

Zanimljivo, iako 78 posto ispitanika članstvo Hrvatske u Europskoj uniji smatra pozitivnim, samo 11 posto kompanija primilo je sredstva iz EU fondova.

20. travanj 2024 15:45