29. lipanj 2018.

Američka podružnica Deutsche banke pala na ‘stres‘ testu Feda

Američka podružnica Deutsche banke nije prošla drugi krug godišnjeg dvostupanjskog "stres" testa američke središnje banke Fed, čija je zadaća ocijeniti otpornost bankarskog sektora na moguću recesiju i financijsku krizu.

>>>Regulatori kaznili Deutsche Bank zbog ‘odgađanja loših vijesti’

Njemački zajmodavac pati od "široko rasprostranjenih i kritičnih nedostataka" u dijelovima svog poslovanja, objavio je Fed u petak.

S druge strane, 31 od 35 ispitanih banaka prošla je Fedovu provjeru, dok su Goldman Sachs i Morgan Stanley dobili samo "uvjetne" prolaze.

Stres testovi uvedeni su nakon financijske krize 2008., a Fed svake godine banke u zemlji, uključujući i inozemne podružnice, podvrgava testiranju.

>>>Velika ‘čistka’: Deutsche Bank ukida sedam tisuća radnih mjesta

Fed provjerava drže li banke dovoljno kapitala za borbu s recesijom, dok se u drugom dijelu procesa usredotočuje na "kapitalne planove" banaka, primjerice koliko novca namjeravaju vratiti dioničarima.

Svih 35 najvećih banaka podvrgnutih testiranju prošlog tjedna prošlo je prvi dio ispitivanja.

Međutim, Fed je kod američke podružnice Deutsche banke utvrdio "materijalne slabosti u podatkovnim sposobnostima i kontrolama u smislu podupiranja procesa kapitalnog planiranja tvrtke, kao i slabosti u svojim pristupima i pretpostavkama koje se koriste za prognoziranje prihoda i gubitaka uslijed krizne situacije".

>>>‘Retuširanje’: Slovenski Alfi i Deutsche bank žele otkupiti potraživanja Tuša

Ova odluka još je jedan udarac za problematičnog njemačkog zajmodavca, čije je financijsko zdravlje u posljednje vrijeme u središtu pozornosti, a i zahtijevat će od banke promjene u načinu na koji djeluje u SAD-u.

Prošlog mjeseca tvrtka je objavila ukidanje više od sedam tisuća radnih mjesta, a agencija Standard & Poor‘s smanjila joj je kreditni rejting. Krajem veljače banka je zabilježila godišnji gubitak od 500 milijuna eura.

Iz središnjice banke u Njemačkoj kazali su kako je njihova američka podružnica "izvršila značajna ulaganja u poboljšanje sposobnosti kapitalnog planiranja, kao i kontrole i infrastrukturu".

>>>Deutsche Bank zaključio 2017. godinu s gubitkom

"Deutsche Bank USA nastavlja napredovati u nizu programa i nastavit će se izgrađivati na tim nastojanjima. Također, konstruktivno ćemo se uključiti i surađivati s regulatorima kako bi zadovoljili, kako interna, tako i regulatorna očekivanja", rekli su iz banke.

Kao rezultat pada na testu, banka će morati unaprijediti svoje poslovanje, upravljanje rizicima i način upravljanja. Neće moći vršiti transakcije matičnoj tvrtki u Njemačkoj bez odobrenja Feda.