Aktualno
StoryEditor

Američka vlada daje poljoprivrednicima pogođenim carinama 4,7 milijardi dolara

28. Kolovoz 2018.

Američko ministarstvo poljoprivrede najavilo je u ponedjeljak izravnu financijsku pomoć poljoprivrednicima ukupne vrijednosti 4,7 milijardi dolara kako bi im nadoknadila gubitke povezane sa carinama na američki izvoz.

>>>Trumpove mjere: Američki poljoprivrednici osjetili prve posljedice protekcionizma

Veći dio planiranog iznosa - 3,6 milijardi dolara - namijenjen je uzgajivačima soje a odgovara cijeni od 1,65 dolara po bušelu pomnoženo s 50 posto očekivane proizvodnje, kazao je podtajnik za poljoprivrednu proizvodnju i očuvanje prirode Bill Northey.

Kina je obično otkupljivala oko 60 posto američkog izvoza soje ali se u međuvremenu gotovo povukla s tržišta slijedom recipročnih carina na američki uvoz kojima je odgovorila na američke carine na kineski uvoz.

"Bude li potrebno, idućih mjeseci bit će najavljene i dodatne isplate", kazao je ministar poljoprivrede Sonny Perdue.

Washington je u srpnju najavio ukupno 12 milijardi dolara pomoći za poljoprivredu, uključujući isplate za sirak u visini 86 centi po bušelu pomnoženo s 50 posto proizvodnje, jedan cent za bušel kukuruza, 14 centi za bušel pšenice i šest centi za pola kilograma pamuka.

Isplate u svinjogojskom sektoru iznosit će osam dolara po grlu pomnoženo s 50 posto proizvodnje na dan 1. kolovoza a u mliječnom sektoru 12 centi za jedan kvintal (50 kilograma) proizvodnje, kazao je Northey.

>>>Američko-kineski trgovinski sukob prijeti cijelom svijetu

Prijave za program pomoći počinju 4. rujna kako bi se poklopile s ovogodišnjom žetvom a završit će u siječnju iduće godine. Kako bi ostvarili pravo na pomoć, poljoprivrednici će morati dostaviti dokaze o proizvodnji a maksimalni je iznos pomoći po poljoprivredniku 125 tisuća dolara.

Program će uključiti i kupnju sirovina i proizvoda u iznosu 1,2 milijarde dolara, uključujući mliječne i proizvode od svinjtine, a realizirat će se kroz više mjeseci, kazao je podtajnik za prodaju i regulatorne programe Greg Ibach.

"Kupovat će se roba na koju utječu nepravedne carine drugih zemalja", kazao je Ibach.

Dodatnih 200 milijuna dolara u programu pomoći namijenjeno je za promociju trgovine u sklopu razvoja novih tržišta.

Program se tumači kao privremena mjera pomoći poljoprivrednicima tijekom pregovora SAD-a i Kine o trgovinskim pitanjima. Izazvao je podjele među republikancima budući da su neki među njima pristaše slobodne trgovine i nisu skloni mjerama ‘socijalne pomoći‘ kojoj se ta stranka tradicionalno protivi.

Mjere su izazvale skepsu i među poljoprivredinicima, ključnom biračkom tijelu predsjednika Donalda Trumpa.

>>>Padaju prve korporativne žrtve trgovinskog rata

"Kratkoročna pomoć ne donosi dugoročnu stabilnost na tržištu", upozorava u priopćenju objavljenom nakon predstavljanja mjera potpredsjednik udruženja uzgajivača soje u saveznoj državi Illinois Doug Schroeder. "Proizvođači ne trebaju pomoć već trgovinu", poručio je.

20. svibanj 2024 00:36