07. listopad 2017.

Američke žrtve karcinoma upozoravaju Europljane na Monsanto

Teri McCall i njezin suprug Jack na svojoj obiteljskoj farmi u Kaliforniji gdje su uzgajali avokado koristili su Monstantov ‘ubijač‘ korova RoundUp misleći kako je riječ o sigurnoj supstanci, prenosi DW.

Netom nakon njihove 40 godišnjice braka, Jack je izgubio mukotrpnu bitku s limfomom za čiji uzrok njegova supruga krivi glifosfat. Obiteljski pas koji je slijedio Jacka okolo po farmi pet godina ranije obolio je od iste bolesti.  McCall smatra da je njihova nesreća dokaz da Monsanto prikriva činjenicu kako je kemikalija koju koriste opasna po zdravlje.

>>>Lobistima Monsanta zabranjen ulaz u EU parlament

Nakon suprugove smrti, uputila se u Bruxelles kako bi uvjerila europske čelnike da ne naprave istu grešku kao SAD koji je dozvolio korištenje Monsantovih pesticida.

- Vjerujem da Europljani moraju biti upozoreni. Oni su ljudska bića, rekla je MacCall.

Međutim, Europska komisija je predložila obnovu dozvola za korištenje glifosfata na još 10 godina temeljem procjene Europske agencija za sigurnost hrane (EFSA) da glifosat ne uzrokuje karcinom.

>>>Monsanto je godinama prodavao opasne kemikalije iako je znao za pogubni učinak

Predsjednik europskog poljoprivrednog sindikata Copa-Cogeca Joachim Rukwied podržava tu odluku. Smatra da zabrana glifosata prijeti konkurentnosti u poljoprivredi i sigurnosti hrane EU, te da se zabrana ne treba razmatrati kao opcija sve dok ne postoje konkretni znanstveni dokazi koji povezuju glifosat s karcinomom.

Monsanto je preuzeo praksu duhanske industrije

No, odvjetnik Brent Wisner sumnja u vjerodostojnost EFSA-ine studije. On predstavlja McCall i 500 drugih tužitelja pogođenih rakom u SAD-u u tužbi protiv Monsanta. Wisner je izjavio kako korporacije namjerno skrivaju dokaze o sigurnosti glifosata i pokušavaju utjecati na ishod znanstvenih studija. Monsanto uspoređuje s duhanskom industrijom koja je godinama širila dezinformacije kako je pušenje duhana dobro za zdravlje.

>>>Odobravajući kemikaliju koja se smatra kancerogenom EFSA ‘posudila’ stavke iz Monsantova izvještaja

Monsantovi lobisti također su razlog za zabrinutost unatoč zabrani ulaska u Europski parlament koju su dobili nakon što je kompanija odbila sudjelovati u saslušanju temeljem optužbi da su vršili nelegalan pritisak na europska regulatorna tijela.

Prema podacima ankete provedene u travnju 2016., dvije trećine Europljana podržava zabranu glifosata. Za Monsanto je puno toga na kocki. Ako se upotreba glifosata zabrani u Europi, tvrtka bi mogla izgubiti veliki tržišni udio poljiprovrednih kemikalija koje se prodaju na području Europske unije.