Aktualno
StoryEditor

Američki dolar snažno jača u odnosu na euro i kunu, a evo i zašto...

04. Studeni 2016.

Konačno smo svjedočili „intenzivnijim“ danima na Chicago Mercantile Exchange-u. Krajem prošlog tjedna cijena sojine sačme je počela strelovito rasti i dosegla je 360 €/T na spotu. Tokom dugog vikenda cijena se korigirala i danas iznosi 337 €/T za spot isporuku. Oscilacije  cijene od 23€/T nismo već dulje vrijeme imali prilike zabilježiti. Glavni razlog snažnom skoku su izvrsne izvozne brojke, dok je na pad cijele utjecala žetva. U narednim danima vidjeti ćemo što će prevagnuti i kamo će cijene krenuti. U Argentini su kiše usporile sadnju sojinog zrna što je također utjecalo na kretanje cijena.

IFFO konferencija je završila sredinom proteklog tjedna u Bangkoku. Očekujemo više informacija o sklopljenim ugovorima za naredni period.

U SAD-u vlada je povećala atlantsku  kvotu sa 187 000 t na 200 000 t. Omega Protein je najveći proizvođač  ribljeg brašna sa američkog Atlantika te je izrazito zadovoljan sa povećanjem kvote i očekuje ulov od 150 000 t.

U EU odobrena je korištenje morske zvijezde za proizvodnju ribljeg brašna za ishranu  peradi i svinja. Upotreba će biti limitirana samo na područja gdje se broj zvjezdača množi te se smatra prijetnjom akvakulturi. Zvjezdače predstavljaju problem uzgajivačima  dagnji stoga će im ova odredba pomoći da što bolje kontroliraju populaciju morskih zvijezda.

Američki dolar snažno jača u odnosu na euro i kunu iz niza razloga.  Investitori smatraju da će u prosincu doći do podizanja kamatnih stopa u Americi te već sada kupuju američki dolar kako bi ostvarili profit na jačanju američke valute.

Istovremeno, za očekivati je da će u EU kamatne stope i dalje ostati ekstremno niske što je rezultiralo prebacivanjem kapitala u ostale valute, a posebice u američki dolar koji je počeo jačati.

18. travanj 2024 16:54