Aktualno
StoryEditor

Američki dužnosnici: Sjeverna Koreja lansirala ‘strogo upozorenje‘ da može raketirati većinu SAD-a

01. Kolovoz 2017.

Najnoviji test interkontinentalne balističke rakete (ICBM) u Sjevernoj Koreji pokazuje da je Pyongyang sada u stanju doseći većinu kontinentalnih područja SAD-a, priopćili su američki dužnosnici.

Procjena, koju su dužnosnici Reutersu iznijeli pod uvjetom anonimnosti, istaknula je rastuću prijetnju koju predstavljaju sjevernokorejski nuklearni i raketni programi i mogla bi biti dodati pritisak na administraciju predsjednika Donald Trump da odgovori.

>>>Sjeverna Koreja ispalila projektil ‘srednjeg dometa’, oštre reakcije Južne Koreje, Japana i SAD-a

Sjeverna Koreja je u subotu priopćila kako je provela još jedan uspješan test ICBM-a koji je dokazao svoju sposobnost da udari na američko kopno.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un nadzirao je ponoćno puštanje rakete u petak navečer i nazvao ga "strogim upozorenjem" Sjedinjenim Američkim Državama da nisu sigurne od uništavanja ako bi pokušale napasti, priopćila je državna novinska agencija KCNA.

>>>Sjeverna Koreja zaprijetila potapanjem američkog nosača zrakoplova

Međutim dvojica američkih obavještajnih dužnosnika, govoreći pod uvjetom anonimnosti, izjavili su u ponedjeljak da Kim želi razviti nuklearnu sposobnu ICBM-a kako bi spriječio bilo kakav napad na svoju zemlju i stekao međunarodni legitimitet, a ne zbog napada na Sjedinjene Države ili njezine saveznike za koji zna da bi bio suicidalan.

>>>Sjeverna Koreja ‘spremna za nuklearni napad’ na SAD

Pentagon je odbio komentirati američku procjenu raketnog napada, iako je priznao da je najnoviji test predstavio najduži probni let bilo koje sjeverno-korejske rakete.

19. travanj 2024 04:04