07. listopad 2017.

Američki poslodavci više nisu obvezni plaćati djelatnicama kontracepciju

Administracija Donalda Trumpa je u petak poništila odredbu zakona "Obamacare" koja je obvezivala poslodavce na povrat novca za kontracepciju u sklopu zdravstvene zaštite njihovih djelatnika.

Ta mjera proširuje izuzeće, već odobreno vjerskim institucijama, na sva trgovačka poduzeća. Novi propis "proširuje izuzeća radi zaštite moralnih uvjerenja određenih entiteta i pojedinaca čija zdravstvena pokrivenost podliježe nalogu Obamacarea u vezi kontracepcije", precizira američko ministarstvo zdravstva.

>>> Istraživanje: Većina žena ne zna koliko dugo nakon seksa sperma ostaje aktivna

Tekst će vjerojatno utjecati na milijune Amerikanki koje su dobivale povrat novca za kontracepciju od poslodavaca prema zakonu o zdravstvenom osiguranju predsjednika Baracka Obame, čije je ukidanje obećao Donald Trump.

Ta obveza je od stupanja zakona na snagu u 2010. bila osporovana. Nakon duge pravne bitke, Vrhovni sud Sjedinjenih Država je 2014. dao za pravo dvjema tvrtkama koje su se, zbog svojih vjerskih uvjerenja, odbile pridržavati zakona Obamacare o nekim kontracepcijskim sredstvima. U svibnju je Donald Trump potpisao uredbu o vjerskoj slobodi kojom je naložio svojoj administraciji da uzme u obzir "prizive savjesti" u pogledu kontracepcije.