Aktualno
StoryEditor

Američki proizvođač lijekova Eli Lilly zatvara dio proizvodnih pogona i otpušta 3500 ljudi

08. Rujan 2017.

Američki proizvođač lijekova Eli Lilly u cilju smanjenja troškova planira zatvoriti nekoliko proizvodnih pogona te ukinuti 3.500 radnih mjesta, većinom putem programa prijevremeno g umirovljenja za radnike u SAD-u.

Tvrtka, poznata po proizvodnji lijeka za erektilnu disfunkciju Cialis, poručila je da rezovima očekuje uštedu od oko 500 milijuna dolara godišnje.

Pritom će oko pola tog novca biti će usmjereno prema novim lijekovima.

Krajem lipnja ELi Lilly na globalnoj razini je zapošljavala više od 41 tisuće ljudi.

>>> GE priprema ‘rezove’ kadrova u bostonskom sjedištu

Iz kompanije očekuju da će ovaj krug otpuštanja biti okončan do kraja godine. Prema procjenama, oko 2 tisuće radnih mjesta bit će ukinuto u SAD-u.

Prihodi tvrtke u prvoj polovici ove godine porasli su na 11 milijardi dolara, 8 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Pritom je dobit iznosila 897 milijuna dolara.

No, poput drugih farmaceutskih kompanija, nalazi se pod pritiskom zakonodavaca zbog cijena lijekova, a tu je i konkurencija generičkih proizvođača lijekova.

"Aktivne mjere koje smo danas objavili rezultirat će skromnijom i zaokruženijom globalnom organizacijom te će ubrzati napredak prema našim dugoročnim ciljevima - rastu prihoda, povećanju operativnih marži te stalnog širenja i protoka naših lijekova koji mijenjaju i spašavaju živote", kazao je izvršni direktor David A. Ricks.

08. svibanj 2024 04:24