16. kolovoz 2018.

Američki regulatori produbljuju istragu o Tesli

Američki regulatori namjeravaju ispitati direktore američkog proizvođača električnih vozila Tesle vezano za planirano povlačenje njegovih dionica iz burzovne kotacije, izvijestili su američki mediji.

>>>Musk pod istragom zbog jedne objave na Twitteru

Fox News objavio je na Twitteru da je američka Komisija za vrijednosne papire i tržišta (SEC) zatražila od Tesle dostavu odgovarajućih dokumenata i da "intenzivira istragu", prenosi BBC.

U Tesli i SEC-u odbili su komentirati Foxovu informaciju.

Direktor Tesle objavio je 7. kolovoza na svom Twitter profilu kako razmišlja o povlačenju svih Teslinih dionica iz burzovne kotacije, kako bi maknuo kompaniju iz vidokruga Wall Streeta.

Skicirao je plan o otkupu dionica po cijeni od 420 dolara po dionici, ustvrdivši da je „financiranje osigurano”.

Početkom ovog tjedna kazao je da je o financiranju razgovarao sa Saudijskom Arabijom.

Ako se krene u realizaciju tog plana, bila bi to najveća transakcija te vrste, kojom bi vrijednost tvrtke bila procijenjena na 70 milijardi dolara, napominje BBC.

Musk, vlasnik petine udjela u tvrtki, prethodno se žalio na „negativnu propagandu” trgovaca koji špekuliraju s padom cijena dionica.

>>>Zeznut temperament: Musk ništa nije zabio i prilično ružno je odbio

Zbog njegovih je izjava cijena Tesline dionice poskočila 11 posto da bi potom opet pala a nezadovoljni ulagači odlučili su podići tužbu.

Trgovci koji špekuliraju s padom cijena dionica tvrde da je doveo tržište u zabludu.

Odvjetnik Kalman Isaacs, zastupnik tužitelja, tvrdi da je cilj objave bilo „desetkovanje” trgovaca koji špekuliraju s padom cijena.

U utorak je Teslin izvršni odbor objavio da nije dobio Muskov službeni prijedlog, unatoč tome što je tvrtka osnovala poseban odbor sa zadatkom procjene takvih prijedloga.

Američke tvrtke smiju objavljivati takve planove putem društvenih medija, no obično o njima izvješćuju i regulatore i dioničare.

>>>Musk: Nije ‘lapsus’, na Mars krećemo 2024. godine

Musk je tweetom možda prekršio američki zakon o vrijednosnicama, ako se pokaže neistinitim, upozoravaju odvjetnici.