Aktualno
StoryEditor

Američko istraživanje odbacilo vezu između glifosata i raka

10. Studeni 2017.

Dugogodišnje veliko istraživanje utjecaja pesticida glifosata na američke farmere nije pronašlo nijednu čvrstu vezu izlaganja tom pesticidu i raka, objavili su u četvrtak znanstvenici.

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Journal of the National Cancer Institute (JNCI) nije utvrđena veza glifosata, glavnog sastojka popularnog Monsantova herbicida RoundUp, i "bilo kojeg čvrstog tumora ili hematološkog karcinoma uključujući non-Hogkinov limfom i njegove podtipove".

>>> Škrlec: Konačna odluka o glifosatu mogla bi ovisiti o Junckeru

Navodi se da postoje "neki dokazi o povećanom riziku za akutnu mijeloičnu leukemiju u najizloženijoj skupini" no istodobno dodaje da veza nije "statistički značajna" i zahtijeva dodatno istraživanje prije konačnog zaključka.

Rezultati istraživanja mogli bi utjecati na tužbe koje je u SAD-u protiv Monsanta pokrenulo više od 180 osoba koje tvrde da su zbog izlaganja pesticidu RoundUp oboljeli od raka, što Monsanto odbacuje.

>>> Američke žrtve karcinoma upozoravaju Europljane na Monsanto

Rezultati bi mogli utjecati i na ključnu odluku o produljenju dozvole za upotrebu glifosata u Europskoj uniji koja se očekuje do kraja godine. Zemlje EU-a trebale su o tome glasovati u četvrtak no ponovno se nisu uspjele usuglasiti da se odobri petogodišnje produljenje korištenja toga pesticida.

EU odluku odgađa već nekoliko godina nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija analizirala 2015. glifosat i zaključila da je "vjerojatno kancerogen" za ljude. Druga tijela poput Europske agencija za sigurnost hrane zaključile su da je siguran za upotrebu.

>>> Odobravajući kemikaliju koja se smatra kancerogenom EFSA ‘posudila’ stavke iz Monsantova izvještaja

Rezultati utjecaja glifosata dio su većeg istraživanja kojim se od početka 1990-ih prati zdravlje desetaka tisuća američkih farmera i njihovih obitelji u Iowi i Sjevernoj Karolini.

U zaključku rada znanstvenici predvođeni Laurom Beane Freeman iz Američkog nacionalnog instituta za rak izvijestili su da je od 54.251 ispitanika u istraživanju njih 44.932 ili 82,9 posto koristilo glifosat.

"Glifosat nije bio statistički značajno povezan s karcinomom ni na jednoj lokaciji", navodi se u zaključku.

25. travanj 2024 15:08