Aktualno
StoryEditor

Američko-kineski trgovinski sukob prijeti cijelom svijetu

19. Lipanj 2018.

Trgovinski rat između SAD-a i Kine po svemu sudeći razbuktat će se do mjere koja ugrožava kompletnu globalnu ekonomiju. Američki predsjednik Donald Trump zatražio je pripremanje novih carina na kineske proizvode u vrijednosti 200 milijardi dolara godišnjeg uvoza, koje će uvesti ako Kina odluči odgovoriti istom mjerom na prije najavljene carine na uvoz u vrijednosti 50 milijardi dolara. Kako ne postoje naznake da će Kina popustiti, postaje sve izvjesnije da će svijet svjedočiti prvom velikom trgovinskom ratu u novom dobu između dvaju najvećih ekonomija.

>>>Najveći pad azijskih dionica u četiri mjeseca – prijeti trgovinski rat Kine i SAD-a

Ako bi SAD uveo nove carine, dakle ukupno 250 milijardi dolara vrijedne zaštitne mjere, a Kina odgovorila, sasvim je jasno da će globalna ekonomija teško proći bez posljedica ovog otvorenog sukoba. Iz Pekinga su najavili odgovor, premda u slučaju novih 200 milijardi to više neće biti kvantitativno recipročne protumjere jer je Kina prošle godine iz SAD-a uvezla 130 milijardi dolara roba.

>>>Trgovinski rat: SAD uveo carine u vrijednosti 50 milijardi dolara, Kina sprema recipročan odgovor

No, kako piše Financial Times, to ne znači da na raspolaganju nema široku paletu drugih mjera kojima može prouzročiti veliku štetu američkoj ekonomiji. Kina može uvesti veće carine na američke proizvode (Trump trenutno uvodi carine od 25 posto, a u novoj bi rundi išle carine od deset posto), otežati uvjete poslovanja velikim kompanijama poput Applea, Forda i GM-a kojima je Kina jedno od najvažnijih tržišta, otegnuti ili sasvim blokirati regulatorna odobrenja za nove investicije, pokrenuti istrage postojećih poslovnih operacija na svom teritoriju, zaustaviti sve snažniji prodor američkih usluga na kinesko tržište, poput filmova i financijskih usluga, te devalvirati svoju valutu u svrhu amortiziranja štete od carina (ovo je vjerojatno zadnja opcija, smatra FT). Moguć je i bojkot američkih proizvoda, s obzirom da za gotovo sve kategorije proizvoda postoje adekvatni supstituti, što iz domaće proizvodnje, što iz uvoza.

>>>Ratno stanje: Hrvatska će dijeliti sudbinu EU u trgovinskom ratu sa SAD-om

19. travanj 2024 14:23