Aktualno
StoryEditor

Američko ministarstvo obrane razvija AI koji mogu objasniti svoje odluke

23. Srpanj 2018.

[embed]https://youtu.be/-O01G3tSYpU[/embed]

Kompanije se vole hvaliti svojim korištenjem umjetne inteligencije, no istina je da su AI i dalje poprilično glupi, piše Engadget.

>>>Možemo li vjerovati umjetnoj inteligenciji ako ju ne razumijemo?

Naime, razvoj umjetne inteligencije odvija se u fazama, na trenutnom stupnju razvoja ona može generirati korisne rezultate i povezivati informacije (tzv. statističko učenje), ali i dalje ne može objasniti kako do njih dolazi, niti se snaći u dosad nepoznatoj situaciji. Treći val razvoja bio bi tzv. kontekstualna adaptacija, koja bi umjetnoj inteligenciji omogućila da sama otkriva logička pravila u procesu odlučivanja.

DARPA, američka agencija pod Ministarstvom obrane koja se bavi razvojem i financiranjem novih tehnologija za vojsku, lansira program koji će poticati taj treći val razvoja AI, ubrzati dolazak do sredstava kako bi se stvorila umjetna inteligencija koja razmišlja umjesto da samo kopa po podacima.

Kakvo je stanje u Hrvatskoj i EU?

Razvoj AI u Hrvatskoj prebačen je u nadležnost Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a ministar Darko Horvat tek je prije nekoliko dana potpisao izjavu o suradnji u području umjetne inteligencije koja zemlje članice EU obvezuje na ulaganje proračunskih sredstava u razvoj AI.

>>>Googleova umjetna inteligencija točnije procjenjuje rizik od smrti pacijenta nego liječnik

Europska komisija je 10. travnja 2018. godine u Bruxellesu organizirala konferenciju Drugi digitalni dan, na kojoj su države članice EU (osim njih četiri, uključujući Hrvatsku, piše 100posto) i Norveška potpisale izjavu o suradnji u području umjetne inteligencije. Do kraja godine bit će donesen i koordinirani plan o umjetnoj inteligenciji, piše Bug.

20. travanj 2024 04:23