20. prosinac 2017.

Amerika prije svih: 2017., godina u kojoj je Trumpova ‘doktrina povlačenja‘ uzbunila svijet

Pod sloganom "Amerika prvo", Donald Trump, često nepredvidljiv, uzbunio je 2017. svijet svojim neočekivanim odlukama koje su bile napadi na multilateralnost i nije deaktivirao nekoliko tempiranih bomba.

Od dolaska u Bijelu kuću u siječnju, republikanski milijarder je donosio upravo one odluke od kojih su američki saveznici najviše strepili, pa tako i protuimigrantsku izvršnu naredbu, odluke o povlačenju iz Pariškog sporazuma o klimi i iz ugovora o slobodnoj trgovini na azijsko-pacifičkom području, o preispitivanju dogovora o iranskom nuklearnom programu i o priznanju Jeruzalema za izraelsku prijestolnicu.

>>>Trumpova odluka o Jeruzalemu ubila dvoje i ranila više od 750 ljudi

Richard Haass, predsjednik istraživačkog instituta Vijeća za vanjske poslove i bivši diplomat koji je radio za više republikanskih administracija, nazvao je takvu politiku "doktrinom povlačenja".

"Trumpova metoda"

Predsjednik najveće svjetske sile "radi ono najgore od čega možemo strepiti u ‘trumpovskoj‘ politici, uz povlačenje s multilateralne pozornice", priznaje Celia Belin iz instituta Brookings u Washingtonu.

Ipak, njegove tri odluke koje su podigle najveću buru, "simbolično snažne i bremenite posljedicama", "trebale su isključivo zadovoljiti njegove birače", ali "zasad nemaju nepopravljive posljedice", rekla je za AFP. Povlačenje iz Pariškog dogovora stupit će na snagu tek krajem mandata, iranski dogovor ostaje na snazi, a za preseljenje američkog veleposlanstva u Jeruzalem trebat će "nekoliko godina".

>>>Macron: Dramatično je, upravo gubimo bitku protiv globalnog zatopljavanja

To je "Trumpova metoda" koja označava "simboličan raskid potičući veoma snažne reakcije".

"Čitav svijet je čuo poruku: Amerika se snažno vraća" koju je predsjednik uputio u ponedjeljak izlažući svoju "strategiju nacionalne sigurnosti".

Barbara Salvin iz istraživačkog instituta Atlantic Council kaže da "Trump, čini se, misli kako Sjedinjene Države zbog svoje vojne i gospodarske moći mogu činiti što ih je volja". A "SAD je na vrhuncu moći tek kada nastoji oživiti međunarodni konsenzus", rekla je za AFP, istaknuvši da postoji opasnost od njegove izolacije i gubitka vjerodostojnosti.

Impulzivno ponašanje

Kritike pljušte i u republikanskom taboru. "Sadašnja administracija nudi tek malo predaha u svjetskom kaosu bez američkog vodstva", piše utjecajni senator John McCain na mrežnoj stranici Medium. "Naš predsjednik smatra svoju nepredvidljivost vrlinom i daje prednost objavama na Twitteru u kojima pokazuje slabu informiranost, umjesto cjelovitoj strategiji".

>>>Uspon Trumpa označava pad globalizma i slobodne trgovine

"Impulzivno ponašanje predsjednika Trumpa, njegovo nepredvidljivo upravljanje i poruke na Twitteru potresle su mnoge prijestolnice", zaključio je Paul Stares, autor godišnje ankete o riziku sukoba provedene među 400 stručnjaka i diplomata. U tom izvješću Vijeća za vanjske poslove Washington je na prvoj crti u dvjema najvećim prijetnjama vojnog sukoba u 2018., sjevernokorejskoj i iranskoj.

>>>‘Alternativne činjenice’ Trumpove savjetnice rasprodale Orwellovu 1984

U tim velikim dvjema krizama, dodaje Stares za AFP, "teško je znati" jesu li Trumpove prijetnje "samo hvalisanje ili je doista spreman primijeniti silu".

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel upozorava: "Odustajanje Sjedinjenih Država za mandata Donalda Trumpa od njihove uloge pouzdanog jamca zapadnog multilateralizma" treba gurnuti Europljane u prvi plan. Šteta je učinjena i to se "bitno neće promijeniti ni na sljedećim izborima".