Aktualno
StoryEditor

Amerikanci ulažu pola milijarde eura na Pašmanu

19. Ožujak 2018.

Nakon što je 9. ožujka istekao javni poziv Općine Pašman za realizaciju projekta Pašman resort, prihvaćen je prijedlog jedinog zainteresiranog investitora, američke tvrtke Blackard Global, na čelu s vlasnikom i direktorom Jeffom Blackardom.

>>> Pravi šampion turizma je otok Krk

[caption id="attachment_329384" align="alignright" width="227"] Jeff Blackard[/caption]

Javnosti je Blackard poznat po tome što je u svom rodnom Texasu izgradio repliku dalmatinskog resorta na Supetru, a prošle jeseni u Zagrebu je osnovao i tvrtku Global Waste, registriranu za obradu i zbrinjavanje neopasnog otpada. S projektom Pašman resorts upoznao se na prošlom AHT Invest Forumu Miljenka Bure, nakon čega je odlučio krenuti u realizaciju najvećeg hrvatskog greenfielda u turizmu, vrijednog 500 milijuna eura.

Pozivu se nije odazvalo više investitora jer je jedan od kriterija bio da promet tvrtke na godišnjem nivou iznosi minimalno 250 milijuna eura, kroz posljednje tri godine. Područje projekta obuhvaća 260 hektara, od kojih je 100 turistička zona, pet hektara servisno logističke zone i 155 hektara poljoprivredne i hortikulturne namjene. Izrađen je master plan projekta i donesen Prostorni plan Općine Pašman.

>>> Za razvoj hrvatskih otoka potpisano 40 ugovora vrijednih milijuna kuna 

Prilazna cesta području Projekta je projektirana i spremna za građenje. Projekt obuhvaća gradnju hotela, apartmane, vile, plažu, vezove za brodove te ukupni smještajni kapacitet od četiri tisuće kreveta. Prema natječajnim uvjetima, investitor ima pravo građenja i modele zakupa i koncesije na 99 godina.

23. travanj 2024 19:14