13. prosinac 2018.

Ana Stojić Deban: Žene su odgovornije i bolje upravljaju kompanijama

Ana Stojić Deban upravlja Zagrebačkim Holdingom, jednom od najvećih tvrtki u Hrvatskoj i prema broju zaposlenih i prema prihodima. Holding broji oko 8500 zaposlenih i 460 milijuna eura prihoda. I u njezinom su menadžerskom timu većinom žene, što ne bi trebalo čuditi budući da smatra da žene odgovornije pristupaju zadacima te da bolje upravljaju i rješavaju konfliktne situacije.

Koje ste ključne upravljačke odluke donijeli u posljednjih godinu dana?

Ubrzali smo transformaciju kompanije i cilj nam je postati u potpunosti digitalizirana tvrtka. Idemo u korak s trendovima, ali s očekivanjima naših građana koji žele lakši i moderni pristup uslugama. Naša osnovna poslovna zadaća je biti servis Zagrepčanima, omogućiti im da velikom dijelu usluga

Dakako, ovisi od osobe do osobe, ali mislim da su na općenitoj razini žene u prednosti kad je riječ o mekim vještinama. Odgovornije pristupamo zadacima, posjedujemo visoku radnu etiku i mislim da bolje upravljamo i rješavamo potencijalne konflikte - kaže Stojić Deban.

mogu pristupiti od doma, bez nepotrebnog trošenja vremena i novca. Zagrebački holding je prisutan na svim digitalnim platformama i chatu, a nedavno smo aktivirali i e-usluge. Građani sada većinu zahtjeva za administracijom usluga mogu dobiti elektronički – pristupajući putem sigurnog internetskog sučelja namijenjenog korisnicima, čime je znatno smanjena potrebna osobnog dolaska u poslovnice podružnica.

Na općenitoj razini, zadnjih godina ponajviše smo radili na smanjivanju svih potencijalnih rizika na poslovanje društva – tu prvenstveno mislim na smanjivanje zaduženosti i izloženosti pojedinim kupcima – te optimiziranju investicijskog dijela poslovanja.

Koliko su, po vašem mišljenju, pri upravljanju značajne hard, a koliko soft skills? Posjeduju li žene više mekih vještina u svom upravljanju?

Ovisno o sustavu kojim upravljate, ali otprilike je taj omjer podjednak. U složenijim sustavima, pogotovo u javnom sektoru, više do izražaja dolaze ‘meke‘ vještine. Dakako, ovisi od osobe do osobe, ali mislim da su na općenitoj razini žene tu u prednosti. Odgovornije pristupamo zadacima, posjedujemo visoku radnu etiku i mislim da bolje upravljamo i rješavamo potencijalne konflikte.

Što biste naveli kao vaše meke vještine?

Veliki sam radnik, oni koji me poznaju znaju koji je bio moj put u Holdingu. Prošla sam sve faze u tvrtki, od najnižih do upravljačkih funkcija.

Unutar obitelji žene i dalje imaju više odgovornosti, čak i u situacijama gdje među supružnicima postoji dogovor i podjela obveza. Okolnosti su nas prisilile da odemo korak dalje u multitaskingu i upravljanju vremenom - tvrdi Stojić Deban.

Iskustvo sam kroz godine stjecala u različitim odjelima – od nabave, prodaje do financija – te podružnicama i centralnim službama. Mislim da zbog toga imam i visoko razumijevanje za probleme koje radnici nailaze u svom svakodnevnom poslu, ali i na ‘zakonitosti‘ koji dolaze s javnim sektorom. Maksimalno sam fokusirana na rezultat i ne bježim od donošenja teških odluka. Dapače.

Smatrate li da su žene povećanim angažmanom dovele same sebe u nepovoljan položaj? Koliko još uvijek vrijedi staro pravilo 8/8/8  (osam sati rada, osam sna, a ostalih osam obitelj, slobodno vrijeme, hobiji)? Što od navedenog najviše pati, odnosno kako sada izgleda taj omjer među uspješnim ženama?

Nije uvijek jednostavno uskladiti privatno i poslovno, osobito ženama, a poglavito majkama. I dalje žene imaju unutar obitelji više odgovornosti, čak i u situacijama gdje među supružnicima postoji dogovor i podjela obveza. Okolnosti su nas prisilile da odemo korak dalje u multitaskingu i upravljanju vremenom kako na kraju dana nešto ne bi, kako ste sami spomenuli, ‘patilo‘. Svoj posao obožavam, ali mi je obitelj na prvom mjestu i trudim se da se moje poslovne obveze ne prelamaju na njima. Stoga na kraju dana, najviše možda pati treći dio tog starog pravila – san.

Jeste li vi dostupni 24/7 na svim kanalima?

Holding se u Zagrebu brine za kompletnu podzemnu i nadzemnu infrastrukturu milijunskog grada, koji praktički ne spava. Iznenadni problemi su neizbježni, a lako eskaliraju ako se na njih pravodobno ne reagira. Jednostavno, morate biti stalno dostupni, ali naučite se živjeti s tim.