Aktualno
StoryEditor

Analitičari: Glavni nositelj rasta BDP-a ostaje osobna potrošnja

30. Svibanj 2018.

Rast BDP-a u prvome tromjesečju iznenadio je analitičare. Naime, prvoj procjeni koju je objavio Državni zavod za statistiku (DZS) bruto domaći proizvod u prvom ovogodišnjem tromjesečju ubrzao je realnu godišnju stopu rasta na 2,5 posto. Godišnji rast BDP-a u promatranom tromjesečju usporio je na 1,5 posto godišnje što potvrđuje usporavanje gospodarstva. U odnosu na prethodno tromjesečje stopa rasta iznosila 0,2 posto.

>>> Hrvatski BDP porastao 2,5 posto

- U skladu s očekivanjima pozitivan doprinos daljnjem rastu hrvatskog gospodarstva došao je od strane svih komponenti domaće potražnje. Potonje je prvenstveno posljedica rasta najznačajnije sastavnice BDP-a, osobne potrošnje, koja je u promatranom razdoblju zabilježila ubrzanje realnog godišnjeg rasta na 3,9 posto. Poboljšanja na tržištu rada uz rast raspoloživog dohotka potpomognutog priljevima od turizma doprinijele su rastu osobne potrošnje. Državna potrošnja je u promatranom tromjesečju usporila realni godišnji rast na 2,8 posto što je vjerojatno i rezultat nastavka fiskalne discipline – kažu analitičari Raiffeisen banke. Ističu kako posebno ohrabruje i nastavak godišnjeg rasta bruto investicija u fiksni kapital i trinaesto tromjesečje zaredom koji je u ovom tromjesečju ubrzao na 3,6 posto što može upućivati na poboljšanu iskoristivost sredstava iz fondova EU.

- S druge strane doprinos neto inozemne potražnje bio je negativan. Nakon snažnog usporavanja godišnje stope rasta izvoza roba u prethodnim tromjesečjima u prvom ovogodišnjem tromjesečju robni je izvoz zabilježio pad za 1,5 posto. Rast izvoza usluga usporio je na 2,1 posto. Pri tome je ukupan realni rast izvoza roba i usluga zabilježio negativnu godišnju stopu rasta od 0,5 posto. Uz rast uvoza roba za 4,5 posto te uvoza usluga za 11,2 posto podržanih rastom izvoza usluga te rastom domaće potražnje uvoz roba i usluga rastao je po stopi od 5,5 posto. Pri tome još jedanput jasno dolazi do izražaja visoka uvozna ovisnost domaćeg gospodarstva koja većim dijelom proizlazi iz niske konkurentnosti – upozoravaju analitičari RBA.

>>> EK očekuje rast hrvatskog BDP-a od 2,8 posto

Kažu kako je sasvim izvjesno da će glavni nositelj rasta i u narednim tromjesečjima ostati osobna potrošnja gdje pokazatelji poslovnog optimizma u trgovini i uslugama te pokazatelji pouzdanja i povjerenja potrošača pokazuju uzlazni trend. U suprotnom smjeru zasigurno će djelovati skromni rezultati u kretanju industrijske proizvodnje i izvoza koji su dijelom i posljedica usporavanja gospodarske aktivnosti na hrvatskim izvoznim tržištima.

27. travanj 2024 03:51