Aktualno
StoryEditor

Anđelka Strajher: Tko može opstati u Hrvatskoj, može uspjeti bilo gdje

01. Siječanj 2018.

Prije 28 godina, kada je Megatrend osnovan, IT segment razvijao se brže od ostalih tržišnih segmenata, ali ne vjerujem da je tada itko mogao očekivati IT kakav mi danas znamo – pogotovo je brzina promjena, razvoja i primjene IT-a, u zaista svim područjima našeg života, ono što je bilo nepredvidljivo. Meni osobno je prekrasno, uzbudljivo i poticajno, ali istodobno i zastrašujuće, biti aktivni sudionik u tom razvoju. Naše se područje poslovanja razvija u toliko smjerova i otvara nam toliko mogućnosti da je postalo apsolutno nemoguće sve pratiti. Odluka pak čime se baviti, u čemu se specijalizirati i što razvijati postala je prava lutrija jer nitko ne zna koja će od novih tehnologija opstati.

I GDPR je prilika za IT tvrtke

Razvoj novih rješenja, usluga i proizvoda te njihovo plasiranje izvan granica, nužni su za uspjeh IT tvrtki.

Istina je da je hrvatsko tržište specifično prema svojoj veličini i nepovoljnim okolnostima (državna administracija, porezi, legislativa, sudstvo… sve ono što svi mi koji radimo u Hrvatskoj znamo), ali isto tako je istina da, ako imamo znanja i sposobnosti da opstanemo u takvim uvjetima, možemo uspjeti i bilo gdje drugdje. Time želim reći da vjerujem da je razvoj novih rješenja, usluga i proizvoda te njihovo plasiranje izvan granica, na međunarodno tržište, nužni za opstanak i uspjeh naših tvrtki. Brojne IT tvrtke koje su to napravile zadnjih godina pravi su primjer i poticaj i za ostale te očekujem da će se u idućoj godini povećati broj IT izvoznika.

>>>FOTO: Megatrend i IBM – bez brze pohrane nema niti umjetne inteligencije

Ove godine se i na našem lokalnom tržištu primjećuju pomaci u prihvaćanju novih načina poslovanja (kao primjer navodim oblak, koji više nije novost i rijetkost, dapače, rijetke su osobe i tvrtke koje nemaju baš ništa u oblaku), što također dovodi do novih prilika; izrade i primjene novih rješenja i aplikacija.

>>>Nadica Ćurić-Segarić novo je pojačanje Megatrend poslovnih rješenja

U zadnje vrijeme mnogo se priča o GDPR-u, regulativi koja se tiče svih nas, što procjenjujem kao nove prilike za IT tvrtke koje su se uputile u smjeru izrade novih rješenja i isporuke novih usluga vezanih uz usklađenje poslovanja s navedenom regulativom kao i upravljanjem podacima. Megatrend je ove godine napravio veliki zaokret u poslovanju - neke od naših standardnih segmenata poslovanja prepustili smo svojim partnerima, neke smo segmente nastavili razvijati - tehnološki odjel plasirao je na tržište dvije nove usluge u oblaku; odjel poslovnih rješenja povećao je svoje kompetencije na području poslovne i prediktivne analitike, optimizacije u poslovanju, kao i upravljanja podacima, a najveća je novost što smo počeli razvijati vlastite aplikacije s kojima planiramo izaći i izvan lokalnog tržišta.

Ostaje problem kadrova

Osim tih pozitivnih trendova, moram spomenuti i veliki problem s kojim se suočavaju gotovo svi poslodavci u Hrvatskoj, a to je nedostatak potrebnih kadrova. Mi u IT-u smo još i više pogođeni tim nedostatkom, naime i u svjetskim razmjerima nedostaje kvalitetnih obrazovanih IT kadrova. Vidljiv je veliki angažman i suradnja s obrazovnim institucijama, velika ulaganja u obrazovanje vlastitih zaposlenika, stipendiranje studenata i učenika i pronalaženje različitih načina kako doći do potrebnih stručnjaka. Mislim da će isti problem postojati i iduće godine, kao i onih iza. Mi poslodavci i dalje ćemo aktivno tražiti kvalitetne zaposlenike te ih obrazovati.

>>>Megatrend ima ‘tragača’ privatnih podataka

Na žalost, bojim se da će sustav obrazovanja sve više i više zaostajati i sve manje uspijevati u svojoj temeljnoj funkciji – osiguravati kvalitetno, usklađeno s tržištem, obrazovanje mladima. Vjerujem da će iduća godina biti puna prilika za naše IT tvrtke te da će se mnoge od tih prilika i uspješno ostvariti. Nadam se da će IT segment još više pridonijeti poboljšanju poslovanja cijelog hrvatskoga gospodarstva (jer svi u njemu, u manjem ili većem obujmu, naši su klijenti) kao i da će se stopa rasta poslovanja s inozemstvom povećati dvoznamenkastim postotkom. A što se tiče poslovanja naše tvrtke – mi u Megatrendu vjerujemo da će nam iduća godina biti i dalje zanimljiva, izazovna, zabavna, uspješna… te da ćemo za godinu dana, potkraj 2018., veselo zakoračiti u tridesetu godišnjicu postojanja.

19. travanj 2024 02:29