Aktualno
StoryEditor

Andrej Grubišić o referendumu: Umirovljenje sa 65 godina donijelo bi još niže mirovine

20. Ožujak 2019.

Građanska Inicijativa 67 je previše predstavljena u ponedjeljak kojoj je glavni cilj prikupiti dovoljno potpisa za referendum kako bi se starosni prag za mirovinu vratio sa sadašnjih 67 na 65 je velika besmislica, tvrdi ekonomski stručnjak Andrej Grubišić.

Inicijativa 67 je previše okupila je predstavnike najvećih sindikata koji su pozvali građane da od 27. travnja do 11. svibnja svojim potpisom podrže smanjenje penalizacije za prijevremeni odlazak u mirovinu, kao i povratak starosnog praga za mirovinu na 65 godina.

- Oni mogu doći s referendumskim pitanjem: ‘Želite li poći u mirovinu s 55 godina?‘ Ono što ljudima moraju objasniti, a zasigurno nemaju odgovor na to pitanje jest tko će raditi i isplaćivati tim ljudima mirovinu? Mirovinu ne isplaćuje država, već oni koji rade uplaćuju za one koji su u mirovini. Dakle, referendumsko pitanje trebalo bi glasiti: ‘Želite li u mirovinu sa 65 godina i jeste li pritom svjesni da ćete potencijalno imati još nižu mirovinu?‘ - tumači Grubišić.

Podsjeća pritom kako je u Hrvatskoj prosječna mirovina nešto viša od 300 eura, a s takvom mirovinom se ne živi, nego preživljava. Ključno se zapitati želite li se stvarno dovesti u situaciju da mirovina bude još manja?

Osim što je referendumsko pitanje nepotpuno jer ne podrazumijeva da su glasači svjesni potencijalnih posljedica svog odgovora, Grubišić predlaže pitanje koje bi bilo bolje postaviti na referendumu.

- Puno bolje bi bilo na referendumu postaviti pitanje: ‘Želite li sami, svojom slobodnom voljom, odlučivati hoćete li doprinose iz plaće uplaćivati u privatni ili u postojeći sustav koji vas prisiljava da doprinose uplaćujete državi?‘ Država obećaje da će vam isplaćivati mirovinu, no, promislite, oni koji vas na te uplate prisiljavaju nisu izloženi nikakvom materijalnom ni nikakvom drugom riziku kad ne ispune svoje obećanje - nudi svoju alternativu potencijalnom referendumu osnivač i partner u tvrtki Grubišić & Partneri.

Grubišić zaključuje kako je s ekonomskog aspekta inicijativa za pokretanje referenduma o mirovini velika besmislica jer ne daje ljudima cijelu sliku.

17. travanj 2024 22:33