Aktualno
StoryEditor

Andreja Metelko-Zgombić: EK neće pronaći kršenje europskog prava RH u slučaju arbitraže

30. Travanj 2018.

Europska komisija vrlo vjerojatno neće pronaći nikakvog traga kršenja europskog prava od strane Hrvatske, što Slovenija tvrdi u svojoj pritužbi tom tijelu zbog arbitražne presude, a ukoliko Ljubljana nakon toga odluči ići pred Sud Europske unije, Zagreb će na to znati odgovoriti, istaknula je u ponedjeljak državna tajnica ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić u razgovoru za N1 televiziju.

Slovenija je u skladu s člankom 259. Ugovora o funkcioniranju Europske unije pokrenula postupak pred Europskom komisijom tvrdeći da Hrvatska nepriznavanjem i neprovedbom arbitražne odluke od 29. lipnja 2017. krši pravo Europske unije. Time je formalno pokrenut postupak u okviru Komisije koji traje tri mjeseca i u kojem obje strane trebaju razmijeniti pisane podneske i održati usmenu raspravu u Europskoj komisiji.

>>> EK primila slovensko pismo s prijedlogom tužbe RH, čeka se odgovor

Zagreb je Komisiji podnio pisani odgovor na pritužbu, a usmena rasprava između Hrvatske, Slovenije i Bruxellesa održat će se 2. svibnja. Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić ranije je naglasila da je riječ o pravnoj i stručnoj raspravi.

Državna tajnica Metelko-Zgombić je uoči tog susreta u razgovoru za N1 televiziju u ponedjeljak izrazila vjeru da EK neće pronaći nikakva kršenja europskog prava od strane Zagreba.

"Mi smatramo i vjerujemo da Europska komisija, koja taj postupak također vodi sa stajališta struke, neće naći nikakvog traga povredi prava EU-a od strane Hrvatske", rekla je tajnica, dodavši kako Slovenija nakon toga ima mogućnost odlučiti prenijeti taj slučaj na Sud Europske unije, te da će u tom slučaju "Hrvatska znati odgovoriti".

"U međuvremenu će u Sloveniji biti izbori, pa se nadamo da će se nakon formiranja vlade moći nastaviti s kvalitetnim razgovorima koji su već bili započeti i koji su urodili konkretnim prijedlozima kako ići naprijed i kako riješiti ovo naše otvoreno granično pitanje", zaključila je tajnica.

25. travanj 2024 09:09