Aktualno
StoryEditor

Animirani uvod u ‘proizvodnju pokornih i stvaranje iluzije demokracije‘ Chomskog

19. Ožujak 2017.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=34LGPIXvU5M[/embed]

Napravljen je animirani video koji objašnjava temeljne mehanizme kojima se mediji služe u svrhu ‘proizvodnje pokornih‘ o čemu su 1988. pisali američki lingvist i anarhistički nastrojen filozof Noam Chomsky i Edward S. Herman.

Djelo ‘Proizvodnja pokornih – politička ekonomija masovnih medija‘ kritizira masovne medije i objašnjava kako se stvara iluzija demokracije. Iako je djelo napisano osamdesetih godina, mehanizmi koje autori nazivaju ‘učinkovitim i snažnim ideološkim institucijama koje obavljaju propagandnu funkciju‘ aktualni su i u današnjem digitalnom dobu, piše portal Open Culture.

>>>Fallon: Rusija naoružava dezinformacije, stvara eru nakon istine

Jedna od glavnih zadaća masovnih medija je takozvana proizvodnja pokornih raznim metodama koje Chomsky naziva tehnike discipliniranja umova. Pritom govori o političkom marketingu koji je nastao kao sinteza znanja iz ekonomskog marketinga, komunikologije, socijalne i političke psihologije, sociologije masovne kulture i psihologije. Mehanizmi se dijele u skupine koje autori nazivaju pet filtera. Chomsky, u doista iscrpnoj analizi, identificira pet filtera kroz koje vijest, da bi to uopće postala, mora proći.

>>>Marx u digitalnom dobu: Kako nove tehnologije i novi mediji mogu pridonijeti demokratizaciji društva

Filter korporativnog vlasništva nad medijima Krajnji cilj vlasnika medija uvijek je profit. Stoga im je u interesu uvijek ići za onim pričama koje donose novac.

Oglašavački filter Trošak medija uvijek je veći od onoga što potrošači mogu platiti. Stoga ‘rupe‘ popunjavaju oglašivači. Oni plaćaju pristup publici. - Ne prodaju mediji tebi njihov proizvod, oni prodaju oglašivačima proizvod: tebe - pojašnjava animirani video.

Filter "stručnih" izvora koji pružaju samo "prave informacije" - Novinarstvo ne može nadzirati vlast jer sam sustav te profesije potiče savezništva. Vlade, korporacije i ostale velike institucije znaju kako utjecati na medije pružajući im intervjue sa ‘stručnjacima‘. Tako postaju ključni u procesu novinarenja. Ako želiš izazvati vlast, marginalizirat će te i nećeš se moći vratiti, ističe video objašnjavajući mehanizme stvaranja pokornih.

Filter privilegiranih demanata Kada priča postane nezgodna za one na vlasti, uključuje se stroj za demantiranje, diskreditiraju se izvori, propitkuje se priča i preokreće tema razgovora.

Zajednički neprijatelj Za proizvodnju pokornih, potreban je zajednički neprijatelj - komunizam, terorizam, imigranti, babaroga koja ulijeva strah i pomaže u stvaranju javne suglasnosti.

>>> Noam Chomsky: ‘Tko vlada svijetom‘ optužnica je protiv SAD-a

U knjizi autori detaljno analiziraju način na koji masovni mediji ‘proizvode pokorne‘ za očuvanje statusa quo, iako većina ljudi to zapravo ne želi. Unatoč tomu što se knjiga itekako može projicirati na današnju situaciju, rijetke su reference na nju, a uzrok tome možda leži u marginalizaciji Chomskog u aktualnom političkom diskursu. Također razlog može biti taj što su Chomskyjeve kritike i teorije o medijima, ili pak radovi različitih vrsta mislilaca kao što su Marshall McLuhan, Theodor Adorn ili Jean Baudrillard, pali u nemilost svijeta sastavljenog od 140 znakova (maksimalan broj znakova na Twitteru).

Krajem 80-ih i početkom 90-ih Chomskyjeva teorija uživala je veliku pozornost pa je snimljen i dokumentarac Proizvodnja pokornih: Noam Chomsky i mediji koji prikazuje proširenu analizu političke ekonomije i masovnih medija predstavljenu u knjizi.

Chomsky je poznat po argumentiranim raspravama o obrazovanju, analizi ekonomskih teorija, povijesti i političkoj filozofiji. Na početku aktivističke karijere žestoko se protivio Vijetnamskom ratu, a u desetljećima koja su uslijedila kritizirao je posredničko ratovanje, imperijalističko ugnjetavanje i korporativno uzimanje resursa u Latinskoj Americi i jugoistočnoj Aziji.

19. travanj 2024 16:59