Aktualno
StoryEditor

Anja Bauer Minkara: Fabularov recept za izgradnju brenda ima samo osam sastojaka

22. Veljača 2018.

Nakon 15 godina partnerstva u jednoj od najboljih hrvatskih agencija za brendiranje, Anja Bauer Minkara prije godinu dana odlučila je osnovati vlastitu, Fabular branding agency, jedinu u regiji specijaliziranu za izradu brenda i implementaciju, imenovanje i vizualni identitet. U bogatoj karijeri Bauer Minkara prošla je internacionalno školovanje i ima iskustvo rada u velikim inozemnim tvrtkama; diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, magistrirala marketinške komunikacije na Bournemouth Universityju u Engleskoj, gdje je neko vrijeme radila u velikoj tvrtki, a školovala se i u SAD-u, što joj sad itekako pomaže u poslovanju na globalnom tržištu.

>>> Ivica Miljak: Sedam milijuna uloženih eura osiguralo je put maslinova ulja do Kine i Amerike

Agencija za brendiranje Fabular posluje globalno i jedina je u regiji specijalizirana za izradu brenda, njegovo imenovanje te vizualni identitet prema vlastitoj, međunarodno priznatoj metodologiji. Vlasnica Anja Bauer Minkara ujedno je autorica te jedinstvene metode, a ove godine postala je i članica žirija internacionalne nagrade 2018 Rebrand 100 kojom se nagrađuju najbolji svjetski projekti rebrendiranja.

Bauer Minkara ističe da joj internacionalna diploma i radno iskustvo pomažu pri razvijanju posla, pogotovo u radu sa stranim klijentima jer joj je s referencijama koje ima takve klijente lakše dobiti. Također je autorica jedinstvene metode ‘8 sastojaka koji grade brand™’, a ove godine postala je i članica žirija internacionalne nagrade 2018 Rebrand 100 kojom se nagrađuju najbolji svjetski projekti rebrendiranja. Bauer Minkaru u žiri je predložila Anaezi Modu, direktorica Rebranda, s kojom je prvi put kontaktirala kad ju je Modu obavijestila da je ušla u Rebrand Hall of Fame – među 25 najboljih brendovskih konzultanata na svijetu. Modu je također zainteresirana za metodologiju ‘8 sastojaka koji grade brand™‘ i s Bauer Minkara trenutačno dogovara pisanje knjige o tome za međunarodno tržište.

Široka mreža suradnika

– Fabular sam osnovala radi stvaranja novih nezaboravnih brendovskih priča koje će potaknuti stvaranje pozitivnih promjena. I to se pokazalo odličnom formulom. Sad nam dolaze i manji klijenti u odnosu na one u Brandoctoru, gdje sam prije radila, i, naravno, veći klijenti koji više ulažu u brendiranje. Osim toga, razvili smo širu mrežu suradnika s kojima prije nismo radili; od međunarodno priznatih umjetničkihi direktora, arhitekata do softverskih developera – kaže Bauer Minkara, u čijem su timu iskusni djelatnici Petra Despot Domljanović, viša brend-konzultantica, Jelena Mezga, implementatorica brenda, te Stipan Rimac, brend-konzultant. Iako je sad sama odgovorna za posao, ističe da nije u stresu jer voli to što radi, a njezin je ispušni ventil kreativnost.

>>> Neb Chupin: U holivudskim studijima snimat će se film o uspjehu hrvatskog džema od smokava

– Prije osnivanja Fabulara više sam radila strategiju, imena i slogane, ali sad radim i kreativne koncepte. Kad osjetiš da nekom moraš što prije pomoći da financijski ojača i počne grabiti tržišne udjele, ideje počnu dolaziti već na prvom sastanku s klijentom – kaže Bauer Minkara, ističući da se sad više oslanja na sebe, ali i na kolege, koji su također kreativni, a i suradnici uskaču sa znanjem i iskustvom te kreativnom sinergijom rješavaju svaki zahtjevni zadatak.

Vlastita metodologija

Bauer Minkara ističe da je Fabular jedina agencija specijalizirana za definiranje brendovske strategije na području regije te jedina koja radi prema vlastitoj međunarodno priznatoj metodologiji. Fabular pruža sljedeće usluge: analizu snaga i slabosti brenda, analizu ‘benchmarka‘, pozicioniranje brenda, definiranje brendovskog imidža, definiranje ciljane skupine, definiranje brendovske arhitekture, priču o brendu, imenovanje brenda, komunikacijsku strategiju, slogan i vizualni identitet. – Moja metoda ‘8 sastojaka koji grade brand™‘ popis je potrebnih koraka kako bi brend napredovao. Čak i bez jednog od sastojaka brend će biti slab i predodređen za neuspjeh. Ta metoda pojednostavnjuje izgradnju brenda i kreira ‘formulu’ koja, kad je pravilno provedena, omogućuje definiranje snažnog brenda koji će rasti na tržištu – objašnjava Bauer Minkara. Klijenti Fabulara tako dobivaju definiranu brendovsku strategiju, priču o brendu koja je pamtljiva, različita, ima snažan nastup na tržištu te motivira ciljane skupine da postanu protagonisti priča o brendu. Fabular djeluje na globalnom tržištu i ima klijente iz cijelog svijeta.

>>>Vladimir Tomaić: Problemi za Runolist počeli su s plasiranjem sira na police trgovačkih lanaca

– Nedavno smo održali istodobno predstavljanje za klijente koji su bli u četiri zemlje. Radimo i za klijente iz Hrvatske koji rade za inozemno tržište, odnosno pokrivaju pedeset zemalja – kaže Bauer Minkara, ističući da je trenutačno riječ o brendovima iz turističkog segmenta; hotelima te IT i prehrambenoj industriji. U turizmu to su Stories Unique Croatian Hotels s čak 15 luksuznih hotela, Maistra te nekoliko novih hotela u gradnji. U IT industriji Fabular radi za Infobip, Q, Degordian, Omnizon i Algebru.

Postavljanje temelja

Bauer Minkara ističe da je trenutačna situacija vrlo povoljna jer za sve agencije postoje klijenti, pa se ne brine zbog konkurencije. – Kao jedina specijalizirana agencija za brendiranje u Hrvatskoj često smo početak u postavljanju temelja brendova za ostale agencije na tržištu – napominje Bauer Minkara, koja je ne želi otkriti koliko, primjerice, stoji rebrendiranje nekog proizvoda velikih kompanija.

Prema njezinim riječima, cijena rebrendiranja ovisi o nizu čimbenika: brendu, tržišnom presjeku, većini portfelja i tržišnim ciljevima. Također ističe da je klijentu rebrendiranje uvijek isplativo jer druga opcija znači da nakon stagnacije slijedi pad tržišnog udjela. Prema njezinim riječima, agencija Fabular se uspješno nosi s konkurencijom, velikim svjetskim agencijama koje djeluju na hrvatskom tržištu. U ovom slučaju Fabularova je prednost poznavanje domaćeg tržišta i potrošača te, što je još važnije, klijenata.

>>>Marko Kalčić: Čavlima se osvaja Balkan, klinovima za kampiranje Europa

– Naši klijenti u Hrvatskoj vole osoban pristup, da ih netko sasluša i savjetuje. Strani klijenti imaju mnogo ‘funkcionalniji’ pristup, odnosno najvažnije im je da se posao obavi. Među projektima koje Bauer Minkara ističe je priča za luksuzni segment u hotelijerskoj industriji i definiranje brenda za HGK, koji je želio lansirati udrugu luksuznih hrvatskih hotela. – Ime grupacije glasi Stories, u čijem je potpisu Croatian Unique Hotels. Osmislili smo i slogan grupacije ‘You are the Writer’, koji poziva goste da kao pravi protagonisti ispričaju svoju priču o boravku u hotelu grupacije Stories – objašnjava Bauer Minkara.

Pronađi iskru! 

Također ističe i projekt Algebra, u kojem je okosnica priče bila težnja tomu da Algebrini polaznici pronađu ono što vole raditi i postanu izvrsni u tome. – Jednom riječju taj proces smo nazvali ‘zaiskri’ jer iskra u sebi sadržava emociju i asocijaciju na inteligenciju, svjetlost i želju za izvrsnošću. To smo dodatno istaknuli i novim sloganom: ’Budi izvrstan u onome što voliš. Zaiskri’. Redefinirali smo i Q, jednu od najbrže rastućih IT tvrtki u Srednjoj Europi s uredima u Zagrebu, Belfastu, Oslu, Parizu i Los Angelesu. Iako je tijekom posljednjih godina ostvarivao velik rast, brend Q nije bio razumljiv – ime nije imalo značenje, a vizualni identitet je zastario – kaže Bauer Minkara, ističući da su u brendovskoj strategiji dali značenje imenu Q uzevši u obzir Q-ove snage, ekspertizu i iskustvo njihovih stručnjaka koji imaju odgovore i na najteža pitanja.

Q daje odgovore koji potiču pozitivnu promjenu. To je bila okosnica značenja brenda. Srž brenda ujedno je novi slogan – ‘Whatever the Q, we got the A’. Bauer Minkara najviše voli govoriti o projektima na kojima radi, a manje o teškoćama u poslovanju, a s kojima se susreću svi poduzetnici neovisno o sektorima u kojima djeluju. Najvećom zaprekom u razvoju poslovanja smatra veliki porez, mišljenja je da bi država trebala poduzetnicima smanjiti davanja i birokraciju te pomoći kad im zatreba, i to u najkraćem mogućem roku. Također smatra da bi se država trebala savjetovati sa strukom kako bi se omogućili najbolji uvjeti poslovanja.

19. travanj 2024 07:06