Aktualno
StoryEditor

ANKETA: Državna matura nije dobar pokazatelj znanja. Treba li taj ispit zrelosti ukinuti?

11. Srpanj 2019.

Nezavisni saborski zastupnik Tomislav Žagar osvrnuo se u četvrtak u Hrvatskom saboru na iznimno loše ovogodišnje rezultate mature ustvrdivši da državnu maturu treba ukinuti.

"Ove godine rezultati su znatnije lošiji i svake godine su sve lošiji, prvenstveno se to odnosi na ispite iz matematike i hrvatskog. Smatram da nam ovakva državna matura ne treba", kazao je Žagar tijekom slobodnog iznošenja mišljenja u ime Kluba nezavisnih zastupnika.

"Centar za vanjsko vrednovanje znanja, ako ga usporedimo s kućom, trebao bi zajedno s maturom biti krovište, no problem je što to krovište stoji neovisno o zgradi čitavog sustava odgoja i obrazovanja", slikovit je bio Žagar istaknuvši kako "vidimo da je nešto loše ali nitko ne može odgovoriti zašto je tako".

Državna matura nije dobra jer ne daje povratnu informaciju o stanju u obrazovnom sustavu i što to treba mijenjati, ustvrdio je Žagar.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je kako rezultati mature pokazuju da je bila u pravu kada je rekla da sustav treba mijenjati, dodavši kako je veliki problem razlika između ocjena koje učenici dobiju u školi i koje dobiju na maturi.

"Moja odgovornost u rezultatima mature prije svega je promijeniti sustav", rekla je ministrica novinarima ispred Banskih dvora dodavši kako rezultati pokazuju da je bila u pravu kad je rekla da sustav treba mijenjati na čemu i radi.

Naime, prema privremenim rezultatima Državne mature povećao se postotak negativnih ocjena iz matematike i hrvatskoga. Konačni rezultati bit će objavljeni 15. srpnja.

Naglasila je kako je završena eksperimentalna godina te da se od jeseni mijenja sustav u svim školama, koji podrazumijeva promjenu kurikula te način ocjenjivanja i vrjednovanja.

Divjak velikim problemom smatra razliku između ocjena koje učenici dobiju u školi i onih koje dobiju na maturi. U školi treba raditi tkao da se ocjenjuje kriterijski, istaknula je podsjetivši da reforma odgovara na ta pitanja.

"Od iduće godine također uvodimo i da se obvezni predmeti državne mature u četverogodišnjim strukovnim školama rade po istom programu kao u gimnazijama, što će pozitivno utjecati na rezultate", poručila je.

Što vi mislite? Odgovorite nam u anketi treba li državnu maturu ukinuti?

24. travanj 2024 07:35