Aktualno
StoryEditor

Anketa: Što mislite trebaju li članovi obitelji sudjelovati u obiteljskom biznisu?

26. Siječanj 2019.

Povlačenje Stjepana i Josipa Roglića iz Uprave Orbica u Nadzorni odbor i imenovanje Jurija Tršana za glavnog direktora grupacije ponovo otvaraju dilemu o ulozi članova obitelji u obiteljskom biznisu.

– Moji su sinovi već 25 godina sa mnom u operativi i sad je logično da se obitelj konsolidira na razini nadzornog odbora, objasnio je najnovije promjene u Orbicu Branko Roglić samo za Lider, kad smo ga pitali za komentar u sklopu objave ekskluzivnih informacija o velikim promjenama u vrhu najveće hrvatske kompanije u domaćem privatnom vlasništvu.

>>> Ekskluzivno: Roglić imenovao Jurija Tršana za direktora i povukao sinove iz Uprave u NO

Trebaju li članovi obitelji sudjelovati u upravljanju i nadzoru kompanije? Iskustva su različita. Za jedne je normalno da nasljednici ‘oduvijek‘ sudjeluju u radu tvrtke. Nerijetki danas moćni menadžeri prošli su sve stepenice prije dolaska na ključne upravljačke pozicije – od kuhanja kave i poslova u skladištu, preko proizvodnje do komercijale, nabave, prodaje, marketinga... Jedni izravno sudjeluju u upravljanju kao menadžeri, a drugi su na ipak mirnijim pozicijama u nadzornom odboru. A ima i poduzetnika koji članove obitelji i nasljednike drže podalje od obiteljskog biznisa.

U nadzornim odborima obiteljskih kompanija su, primjerice, Luka Ćurković (predsjednik NO-a Plodina), Zoran Mamić (Tommy), Snježana Matić (M San), Miljenko Pivac (predsjednik NO-a Mesne industrije Braća Pivac)…

Direktorske funkcije,  odnosno mjesta u upravama tvrtki imaju, među ostalima, Domagoj Kamenski (Kamgrad), Miroslav Antunović (Antunović), Ivan Zubak i Žaklina Trbović (Autozubak), Filip Šepetanc (E Plus)…

Postoje i primjeri tvrtki koje vodi druga generacija, poput  Željka Zadre (Viro) ili Tomislava Debeljaka (DIV grupa), a u Francku posao vodi treća generacija – Ivan Artuković, unuk većinskog vlasnika Francka Milana Artukovića, čiji je sin Dubravko Artuković jedno vrijeme vodio biznis, ali je sad član Nadzornog odbora.

Što vi mislite, trebaju li članovi obitelji sudjelovati u obiteljskom biznisu, odnosno je li bolje da sudjeluju kroz upravljanje ili kroz nadzor?

25. travanj 2024 16:52