26. lipanj 2019.

ANKETA Toplinski val žeže po Europi, što ćete učiniti za svoje zaposlenike?

Pakao je stigao. Već nekoliko dana mnogi nas mediji obavještavaju kako će u narednih par dana Hrvatsku, ali i ostatak Europe pokositi toplotni val, i čini se da je taj dan stigao. Odmah ujutro DHMZ je izdao upozorenje, posebno za jug Hrvatske gdje je stupanj upozorenja u crvenom, dok je ostatak Hrvatske još danas u žutom, ali i to će se sutra promijeniti.

No, nije samo nama teško i ne tražimo samo mi hladove po gradu, pa hodamo ramenom uz zgradu ne bi li se ipak malo sakrili od sunca koje nemilo žeže.

Najave o nadolazećem paklu vladaju Europom, pa svi preporučaju da od srijede do petka, kada će biti vrhunac toplinskog vala, ne izlazimo iz kuće, držimo se hlada i pijemo puno tekućine.

Znači li to da ne moramo na posao?

Rano ljetni toplotni udari ili valovi su najopasniji, kažu doktori. Ljudi se još nisu aklimatizirali i navikli organizam na velike vrućine, a one dođu ‘preko noći‘ pa se organizam na to ne stigne priviknuti.

- Toplotni udari su tihi ubojice. Godine 2003. velike su vrućine u Europi odnijele oko 70 tisuća života, a prošle godine u Njemačkoj je preminulo najmanje 1000 osoba zbog visokih temperatura – kaže Stefan Rahmstorf, znanstvenik sa Sveučilišta u Potsdamu.

Europski meteorolozi kažu kako će najgore biti u zapadnoj i centralnoj Europi, točnije u Španjolskoj i Francuskoj, ali ni ostatak Europe neće biti pošteđen.

A sad, vratimo se malo na već spomenutu konstataciju iz teksta –znači li to da ne moram na posao?

Oni koji nisu na godišnjem i dočekaju velike vrućine u gradovima poput Zagreba, svakodnevno kunu kolege koji se hlade na moru. Teško je raditi u tim uvjetima, to je svima jasno, ali čine li poslodavci što po tom pitanju za svoje zaposlenike. Rade li kraće, imaju li klizno radno vrijeme, ili mogućnost rada od kuće ili s plaže? Ili možda kolektivni godišnji od 15. srpnja do 15 kolovoza? Ah, kako bi to bilo dobro….

Za sve poslodavce pripremili smo malu anketu kako bi vidjeli kako se poslodavci bore s velikim vrućinama i jesu li im lupile u glavu?