Aktualno
StoryEditor

Ante Sanader: Veći gradovi ne žele osnivati javne vatrogasne postrojbe, to bi ih dodatno koštalo

31. Srpanj 2017.

Mostov vijećnik Miro Bulj u ponedjeljak je na skupštini Splitsko-dalmatinske županije od župana Blaženka Bobana zatražio više decentraliziranih sredstava za vatrogastvo te prozvao nekadašnjeg župana i predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Antu Sanadera da ništa nije napravio za vatrogastvo, jer ta najveća županija ima tek dvije javne vatrogasne postrojbe, a Istra primjerice ima deset.

Miro Bulj je tijekom aktualnog sata rekao da Splitsko- dalmatinska županija ima najmanji broj javno vatrogasnih postrojbi, ali i prima najmanje decentraliziranih sredstava namijenjenih vatrogastvu. Od župana je zatražio više decentraliziranih sredstava po glavi stanovnika i istaknuo da javnu vatrogasnu postrojbu moraju dobiti Makarska, Kaštela i ostali gradovi u županiji. Rekao je da osim Splita i Imotskog na jesen javnu vatrogasnu postrojbu dobiva i grad Sinj.

>>>Posljedice požara: Kako je splitski gradonačelnik postao podvojena ličnost

-Istra ima 400 kuna po glavi stanovnika, Lika slično, a Cetinska krajina koja je veća od Like po broju stanovnika imala je nula kuna. Naša županija nekoliko kuna po glavi stanovnika. To je nepravda do bola. Založite se, svi moraju dobiti javnu vatrogasnu postrojbu, da ih financira država, a ne kao Vrgorac koji mora financirati društvo jer nemaju dovoljno za osnovne potrebe, poručio je Bulj.

Ante Sanader mu je odgovorio da je Solin pokrenuo zahtjev za osnivanje javne vatrogasne postrojbe, no odustali su nakon što su vidjeli da za to iz proračuna trebaju izdvojiti 1,5 milijuna kuna.

-Jedinice lokalne samouprave moraju napraviti procjenu ugroženosti od požara i to mora prihvatiti gradsko ili općinsko vijeće. Problem je što na primjer u Zagrebu imamo više od 300 profesionalnih vatrogasaca, a na Braču, Hvaru ili Visu nema ni jedan. Taj će se problem riješiti jedino decentralizacijom sredstava, kazao je Sanader. Osim što će država financirati osnivanje javne vatrogasne postrojbe u Sinju, dio novca, a radi se o nekoliko milijuna kuna, morat će izdvajati i sam grad, objasnio je Sanader i dodao kako je to razlog da jedinice lokalne samouprave ne idu u osnivanje profesionalnih vatrogasnih postrojbi.

>>>Može li vatrogasna oprema spriječiti suvremene požare

-Vatrogastvo je u Sinju funkcioniralo odlično i bez profesionalnih vatrogasaca. Novih 16 ili 19 vatrogasaca koji će biti tamo predstavljat će novo opterećenje u proračunu. Populizam je i politikanstvo kada netko kaže da hoće u svojoj jedinici osnovati profesionalnu postrojbu. To je razlog zašto naša županija ima samo dvije javne vatrogasne postrojbe. Naši veći gradovi ne žele osnivati javne vatrogasne postrojbe, jer bi ih to dodatno koštalo, a ne bi dobili dovoljna sredstva od države. Bulj se ne razumije u vatrogastvo i nema pojma o temi o kojoj govori, pa onda priča gluposti, izjavio je Sanader.

Splitsko-dalmatinska županija, barem po onome što je rekao župan Blaženko Boban, pokušat će formirati više javnih vatrogasnih postrojbi, a da pri tome neće ukidati postojeća dobrovoljna vatrogasna društva (DVD).

23. travanj 2024 14:24