Aktualno
StoryEditor

Ante Todorić krajem prošle godine upozorio oca da Agrokoru prijeti bankrot

24. Listopad 2017.

Nakon nastupanja lex Agrokora, Ivica Todorić se prvotno pritajio, a zatim počeo pisati blog kroz koji se obračunava s kreatorima zakona, piše Večernji. U blogovima opovrgava da je Agrokoru prijetio bankrot iako ga je na to krajem prošle godine upozorio stariji sin Ante, na što mu je Ivica kazao kako ne razumije poslovanje.

Drugi sin, Ivan, imao je više povjerenja u očevo poslovanje stoga mu je dio posla bio kontakt s dobavljačima, no to je u jednom trenutku i njemu prisjelo, nakon što je morao objasniti da novca nema.

Sinovi su znali da novca nema

Ante i Ivan su dali svoje iskaze zbog krivog prikazivanja izvješća u poslovanju, a Ivičin dolazak se još očekuje. Ni Ante ni Ivan ne sudjeluju u kreiranju obrane koju priprema njihov otac, iako su obojica još u veljači pokušali spasiti i Ivicu i koncern. Pregovarali su sa Sberbankom u Moskvi o spasonosnom kreditu, no i oni su tada iznosili podatke o poslovanju koje nije imalo temelja, a što je naknadno i utvrdila forenzika te banke. Navodno nisu znali da se krivo priznaju podaci u bilanci, a Ante je samo priznavao da postoji problem s likvidnošću.

>>>Je li i slučaj Agrokor osuđen na propast pred sudom

Forenzika ruske banke otkrila je rupe puno prije nego što je revizija PwC-a prije neki dan to potvrdila. Ali isto tako pokazala je i puno više lažiranja nego što je Sberbank sumnjao.

Dok  Ivica Todorić za sada odugovlači sa svojim povratkom u zemlju, to pogoduje mnogim dionicima cijele krize jer u svojoj obrani Todorić neće prešutjeti imena osoba koje su mu pomogle u ovih 25 godina – od politike do gospodarstva.

Točan popis kreditora nije objavljen, ali pri predstavljanju roll up modela rečeno je da će, ne bude li interesa, cijeli iznos od 480 milijuna eura upisati Knighthead u ime fondova i Zagrebačka banka u ime banaka. Popis kreditora nije objavljen zato što to kreditori za sada ne odobravaju, objašnjavaju u Agrokoru. Ali poznato je da su u financiranju s 21 posto sudjelovale strane banke, s 23 posto domaće banke i s 56 posto vlasnici obveznica. Među stranim bankama predvodi ruska VTB banka, a od odobrenih 538 milijuna eura koje su dali fondovi, 200 milijuna odnosi se na Knighthead. Sberbank je bio protiv tog modela, čak je zatražio i njegovu zabranu na sudu, no nije prihvaćena.

Madison Pacific se upisao

Uz roll-up model unesen je u Agrokor svjež novac bez kojeg njegove tvrtke ne bi preživjele sezonu niti bi se mogla nastaviti proizvodnja. Iz Agrokora ponavljaju kako su s 480 milijuna eura plaćena stara potraživanja dobavljača, pripremljena je sezona i osigurana stabilnost i urednost poslovanja Agrokora, koja bez novih zaduženja ne bi bila moguća.

>>>Marić: Nisam upoznat s navodima o preplati obveznica Agrokora za povrat duga Knightheadu

U istom iznosu kreditori će imati pravo na povrat starih potraživanja, onih nastalih prije aktiviranja zakona, ali tek nakon nagodbe. To su izričito u ponedjeljak rekli iz Agrokora, a nakon što je u nekim medijima objavljeno da su kreditori po roll upu već namireni. Sve kreditore zajedno zastupa Madison Pacific Trust Limited koji se upisao na nekretnine nekoliko tvrtki koncerna Agrokor, a potražuje ukupno milijardu i šezdeset milijuna eura. Roll-up su prihvatili i dobavljači u iznosu od 50 milijuna eura.

06. svibanj 2024 04:27