Aktualno
StoryEditor

Ante Žigman novi predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e

02. Veljača 2018.

Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakon o kreditnim institucijama, te imenovao novo Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) na čelu s predsjednikom Antom Žigmanom.

U Upravnom vijeću HANFA-e su Antun Palarić, Tomislav Rizdak, Ilijana Jeleč, te Jurica Jednačak.

Zakon o kreditnim institucijama

Izmjenama Zakona o kreditnim institucijama dodatno se štite hrvatski potrošači, propisuje se kako je banka dužna potrošaču, na njegov zahtjev besplatno i u svakom trenutku za trajanja ugovora o kreditu, staviti na raspolaganje izvještaj u obliku otplatnog plana. Taj izvještaj uključuje i izračun efektivne kamatne stope na dan izrade otplatnog plana, informaciju o ukupno otplaćenoj glavnici, kamatama i troškovima, specifikaciju uplata i pregled promjena kamatnih stopa po kreditu.

Takvo rješenje amandmanski je, predložila Vlada, a prihvatio Sabor. Taj Vladin amandman na tragu je onog koji je predlagao zastupnik Goran Aleksić (SNAGA), a kojega ni Vlada, a ni Sabor nisu prihvatili, kao ni ostalih šest.

Zakon o kreditnim institucijama mijenja se radi prijenosa odredbi EU direktiva kojim se potvrđuje ovlast Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) da primjenjuje supervizorske mjera na kreditne institucije istih ili sličnih profila rizičnosti.

>>> Zakonom o kreditnim institucijama dodatno se uređuju ovlasti HNB-a

Izmjenama se dorađuje odredba o obvezi banke da obavijesti potrošača o otplati cijelog kredita i informira ga o načinu preuzimanje brisovnog očitovanja i svih drugih instrumenata osiguranja otplaćenog kredita.

Novost je i da u slučaju kad obvezu po kreditu umjesto dužnika u cijelosti ili djelomično otplati treća osoba, banka obavještava dužnika o postojanju prava trećih osoba, kao i o daljnjim uvjetima za izdavanje brisovnog očitovanja.

Dorađuje se i dio kojim je propisan postupak redovne likvidacije kreditne institucije. Uvodi se obveza institucije da HNB-u dostavi plan likvidacije, umjesto dosadašnjih nedovoljno jasno propisanih konzultacija.

Sabor je u drugo čitanje poslao izmjene zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture i o Središnjem registru osiguranika. Dnevni je red dopunio sa 13 novih točaka, među kojima su i prijedozi da se potvrdi Sporazum o strateškom partnerstvu između EU i njezinih država članica, s jedne i Kanade, s druge strane.

26. travanj 2024 15:51