Aktualno
StoryEditor

‘Antiputinovski prosvjedi‘: Kazne roditeljima i učiteljima za ulične aktivnosti mladih

22. Listopad 2017.

Službenik ruskog Ministarstva unutarnjih poslova, koji upravlja Odjelom za antiekstremistička djelovanja, Timur Valiulin je predložio ‘učinkovitu mjeru‘ kojom bi spriječio prosvjede protiv Vladimira Putina, piše Crime Russia.

Valiulin je, govoreći na skupu Vijeća za ljudska prava održanim pod pokroviteljstvom predsjednika Putina, rekao kako je u Rusiji "zabrinjavajući porast mladih ljudi koji sudjeluju u nekoordiniranim uličnim aktivnostima" te kako je sve niža prosječna dob prosvjednika alarmantna zbog čega bi valjalo organizatore prosvjeda, roditelje i učitelje školaraca smatrati odgovornima.

>>> Putin otkrio ‘malu tajnu’: Rusija može plinoficirati kompletne hrvatske regije

Što to točno znači, zatvorsku ili neku drugu kaznu, Valiulin nije pojasnio, ali intencija je sasvim jasna. Naime, nakon što su u proljeće ove godine Rusi prosvjedovali u gotovo svim gradovima u zemlji vezano uz rezultate istrage oko privatnog vlasništva premijera Dmitrija Medvedeva, ruska je policija i pravosudne vlasti bila suočena s činjenicom da su im  zatvori puni maloljetnih prosvjednika. Umjesto shvaćanja koliko je pogrešno trpati ljude u zatvore samo zato što mirnim prosvjedom izražavaju svoje neslaganje s vrhuškom, u parlamentarnim krugovima brzo su se javili oni koji smatraju kako adolescentima i djeci treba strogo zabraniti bilo kakvo sudjelovanje u javnima akcijama ove vrste. Tako je predsjedateljica Saveza federacije Valentina Matvienko bila među prvima koja je predložila da se školarcima u Rusiji zabrani prosvjedovati.

Valery Ryazansky, šef Komiteta za društvena pitanja, također je takvog mišljenja.

-Baš kao što su roditelji odgovorni ako im dijete sjedne za upravljač automobila, tako moraju snositi posljedice i ako sudjeluju u neovlaštenim aktivnostima, rekao je šef Komiteta. On se ne slaže da bi i učitelji trebali snositi odgovornost odluče li klinci prosvjedovati, naravno ako u nije pitanju markiranje.

>>>Predsjednica: Spremna sam posredovati između Sberbanke i hrvatskih institucija

Naime, Ryazansky bi i učitelje pozvao na odgovornost ako tko od školske djece odluči markirati pa otići na prosvjed ‘na učiteljev poticaj‘.

U obranu učitelja stala je čelnica sindikata Galina Merkulova. Ona je jasno poručila kako učitelji ne mogu biti odgovorni za ponašanje učenika, izvan školskih klupa i zidova. Što se roditelja tiče, za njih ima razumijevanja jedino čelnik Vijeća roditelja Grada Moskve Ruslan Tkachenko.

-Današnji 14-godišnjaci i 16-godišnjaci kažnjavanjem smatraju zabranu roditelja da idu na prosvjed. Kažete li im da operu suđe, pobunit će se, a kamoli zatražite li od njih da ostanu doma kada svi drugi izlaze na ulice, rekao je  Ruslan Tkachenko.

23. travanj 2024 18:47