Aktualno
StoryEditor

Apartmani i plovila: Minimalna dobit uvjet je za manji porez na dobit

10. Rujan 2017.

Približavanje završetka turističke sezone poticaj je trgovačkim društvima i drugim poduzetnicima koji iznajmljuju apartmane, kuće za odmor, plovila i zrakoplove, a obveznici su poreza na dobit, da kontroliraju mogu li do kraja ove porezne godine ostvariti dovoljno prihoda kako bi im rashodi povezani s navedenom imovinom umanjili osnovicu za oporezivanje. Apartmani, kuće za odmor, plovila i zrakoplovi nabavljeni kao imovina poslovnog subjekta i namijenjeni obavljanju registrirane djelatnosti često se upotrebljavaju i za privatne potrebe poduzetnika i članova njihovih obitelji, zato  je zakonodavac odredio ostvarivanje minimalnog prihoda kao uvjet priznavanja rashoda povezanih s uporabom te imovine.

Nije nedostižno

Da bi rashodi povezani s uporabom apartmana i kuća za odmor u ukupnom iznosu umanjili osnovicu poreza na dobit, nužno je da porezni obveznik od njihova iznajmljivanja ostvari prihod od pet posto nabavne vrijednosti te imovine. Kod  plovila i zrakoplova minimalni ostvareni prihod mora iznositi sedam posto njihove nabavne vrijednosti. Prag propisanoga prihoda utvrđuje se zasebno za svaki predmet imovine. Ne ispuni li se taj uvjet na godišnjoj razini, svi su troškovi povezani s uporabom određene imovine porezno nepriznati, a ostvareni prihod, koliki god bio, mora se uključiti u poreznu osnovicu. Odnosi se to na troškove amortizacije, održavanja, čišćenja, servisiranja, utrošak struje, vode i druge komunalije u kućama i apartmanima, izdatke za vez i gorivo za plovila, pristojbe u morskim i zračnim lukama – na sve troškove povezane s korištenjem navedene dugotrajne imovine poslovnog subjekta.

>>>Radno vrijeme: Od prvoga rujna napokon malo jednostavnija evidencija

Za ilustraciju, ako je nabavna vrijednost apartmana 700.000 kuna, od njegova iznajmljivanja u turističke ili druge svrhe poduzetnik mora ostva riti godišnji prihod najmanje od 35.000 kuna da bi troškovi koji se odnose na uporabu apartmana bili porezno priznati rashod. Ako ostvari prihod od 34.000 kuna, taj će prihod uvećati poreznu osnovicu, ali troškovi neće biti porezno priznati, ni u razmjernom dijelu. Primjer pokazuje da propisani prag minimalnog prihoda objektivno nije velik ako je doista riječ o apartmanu koji se upotrebljava za obavljanje djelatnosti.

Za svaki predmet zasebno

Da bi rashodi povezani s upotrebom apartmana i kuća za odmor u ukupnom iznosu umanjili osnovicu poreza na dobit, nužno je da porezni obveznik od njihova iznajmljivanja ostvari prihod u visini od pet posto nabavne vrijednosti te imovine. Kod plovila i zrakoplova minimalni ostvareni prihod mora biti sedam posto njihove nabavne vrijednosti.

Poduzetnik koji u imovini ima više istovrsnih predmeta za koje je propisan uvjet minimalnoga godišnjeg prihoda mora u svojim poslovnim knjigama osigurati praćenje svakog predmeta zasebno, i pri ostvarivanju prihoda od iznajmljivanja i u vezi s troškovima koji se odnose na određeni objekt imovine. Npr. ako ima dva ili više plovila, mora precizno razgraničiti prihode i troškove za svako plovilo. Računovodstvena evidencija mora se organizirati tako da daje cjelovitu informaciju o svakom predmetu kao svojevrsnome zasebnom profitnom centru i zasebnom mjestu troška.

>>>Izmjene Ovršnog zakona: Od trećega kolovoza poslodavcima nove obveze i troškovi

Ako je neki od predmeta dugotrajne imovne nabavljen tijekom tekuće godine i nije bio u uporabi cijele porezne godine, propisani prag minimalnog prihoda izračunava razmjerno dijelu godine u kojoj se određena imovna upotrebljavala. Npr. ako je jedrilica nabavljena u svibnju 2017. i odmah stavljena u uporabu, minimalni se godišnji prihod izračunava u visini razmjernoj broju mjeseci uporabe te imovine. Kad se događa obrnuto, tj. kad je imovina prodana tijekom godine, propisani uvjet minimalnog prihoda također se primjenjuje za dio godine. Tako, primjerice, ako je jedrilica prodana u travnju, troškovi nastali od siječnja do travnja bit će porezno priznati rashod samo ako je u tom razdoblju ostvaren prihod izračunan kao razmjerni dio traženoga godišnjeg minimalnog prihoda (sedam posto nabavne vrijednosti, ali u visini od četiri dvanaestine tog iznosa). To objektivno nije realno jer od siječnja do travnja jedrilica vjerojatno nije bila iznajmljena pa se poduzetnicima savjetuje da u slučaju namjere prodaje nekih od navedenih predmeta tu imovinu odmah, što prije, najbolje do 1. siječnja, klasificiraju kao imovinu namijenjenu prodaji, tj. da je u poslovnim knjigama ne vode kao imovinu namijenjenu obavljaju djelatnosti.

I za imovinu u najmu

Minimum ostvarenog prihoda propisan je i za poduzetnike obveznike poreza na dobit koji nemaju vlastitu imovinu, nego je unajme i dalje iznajmljuju u turističke svrhe. U tom se slučaju kao uvjet priznavanja rashoda za najamninu i svih drugih troškova povezanih s eksploatacijom određenog predmeta najma traži ostvarivanje prihoda najmanje u visini izdatka za najamninu. Naprimjer, ako poduzetnik unajmi kuću s četiri apartmana  s namjerom da turistima pruža usluge smještaja, nužno je da od iznajmljivanja u turističke svrhe ostvari prihod najmanje u visini najamnine koju je ugovorio s vlasnikom kuće. Pri tome će trebati razgraničiti izdatke za najam za svaki apartman prema određenom kriteriju i precizno utvrditi prihode po svakoj stambenoj jedinici.

01. svibanj 2024 23:35