Aktualno
StoryEditor

Aplikacija za mobilno plaćanje Settle u osvajanje svijeta kreće iz Hrvatske

04. Srpanj 2019.

Settle, aplikacija za mobilno plaćanje, od četvrtka je dostupna u Hrvatskoj! Iza nje stoji Auka, nordijski pionir na području mobilnih plaćanja, koja je na konferenciji za novinare predstavila i ekskluzivno partnerstvo sa Sberbankom koja će Settle distribuirati i promovirati na hrvatskom tržištu.

Zahvaljujući ovoj aplikaciji svatko može platiti ili primiti uplatu u trenu, i to korištenjem samo svog mobilnog telefona. Korisnici mogu slati novac sa svojih debitnih i kreditnih kartica, ili sa svojeg bankovnog računa, na bilo koji broj mobitela. Primljeni novac postaje odmah dostupan unutar korisničkog računa u Settleu. Novac koji primite možete i automatski preusmjeriti ili pohraniti na račun u banci, bez ikakve naknade.

- Hrvatski građani sada mogu odabrati ovaj jednostavan način digitalizacije svojega novca. Na vlastitom, domaćem tržištu promijenili smo način na koji ljudi plaćaju i primaju novac te je sada vrijeme da prednosti mobilnog plaćanja podijelimo i s ostatkom svijeta, a krećemo upravo od Hrvatske. U nordijskim zemljama i Aziji, prihvaćenost alata za mobilno plaćanje kakav je Settle vrlo je značajna. Mobilno plaćanje posve je nov način plaćanja i primanja novca za pojedince i tvrtke, a tvrtke ih ujedno koriste i za rast i razvoj poslovanja. Radi se o izuzetno snažnim rješenjima koja će promijeniti i scenu mobilnog plaćanja u Hrvatskoj, istaknuo je Daniel Döderlein, izvršni direktor i osnivač Auke.

Treba spomenuti da za hrvatske korisnike ne postoje nikakve transakcijske naknade za slanje i primanje novca korištenjem aplikacije, već su sve nacionalne transakcije besplatne. Transakcije su posve sigurne i zaštićene, što jamči licenca za financijske usluge koju Auka ima na razini EU i kojom je regulirana kao e-money institucija koja upravlja novcem. Osnovnu platformu na kojoj se temelji Settle u cijelosti je izgradila Auka, pri čemu je cjelokupna platforma smještena u Googleovom cloudu.

Settle Hrvatska bit će lokalna pravna osoba koja će pružati podršku i obavljati marketinške aktivnosti na našem tržištu. Tako će se osigurati da većina prihoda ostvarenih kroz Settle ostaje u Hrvatskoj te da se time stvaraju lokalna radna mjesta i vraća vrijednost lokalnoj poslovnoj zajednici.

Iako je tijekom ove faze, odmah nakon predstavljanja, Settle dostupan pojedinačnim korisnicima koji žele obavljati P2P (person to person) transakcije, vizija za Settle jest da bude poslovno rješenje koje će omogućiti trgovcima slanje i primanje novca od lokalnih kupaca. Trgovci to mogu činiti bez oslanjanja na POS (point of sale) terminale i terminale za procesiranje kartica, što im smanjuje troškove i omogućava brzu prilagodbu i brže uvođenje, posebice u slučaju manjih i neovisnih trgovaca kakvi su kafići i restorani.

Settle mogu upotrebljavati svi korisnici u Hrvatskoj, neovisno o tome s kojom bankom posluju i koju vrstu kartice koriste. Aplikacija postoji i u inačicama za Appleove uređaje i za uređaje zasnovane na operacijskom sustavu Android te se može preuzeti za iOS (na Apple App Storeu) i Android (na Google Play Storeu).

U ime Sberbanka, okupljenima se obratio predsjednik uprave Csaba Soós.

- Glavni strateški cilj Sberbanke je ponuditi usluge na tržištu koje su zasnovane na digitalnim tehnologijama. Ovom suradnjom dokazujemo našu predanost tom cilju. Jako sam uzbuđen zbog suradnje s norveškom fintech tvrtkom Auka koja stoji iza Settlea. Naš cilj je tržištu ponuditi nove tehnologije na području mobilnog plaćanja te poboljšati iskustvo mobilnih korisnika u što jednostavnijem upravljanju vlastitim novcem, kazao je Soós i dodao je njihova vizija učiniti Hrvatsku bezgotovinskim društvom.

Za predstavljanje Settlea, Auka je izabrala Crossover Festival koji se od 4. do 7. srpnja održava u Zagrebu. Trideset tisuća posjetitelja festivala tako će imati priliku skinuti Settle, napraviti svoj profil i početi koristiti aplikaciju za mobilno plaćanje hrane i pića.

25. travanj 2024 18:17