Aktualno
StoryEditor

Aplikacijom TutoTod Antonija Horak spaja djecu i roditelje u zajedničkim kreativnim aktivnostima

29. Kolovoz 2017.

Kako osmisliti kreativne aktivnosti i provesti kvalitetno vrijeme s djecom, pitanja su koja se roditeljima vrlo često motaju po glavi. Odgovor na njih daje edukativna iOS aplikacija TutoTod, koja je nedavno pobijedila i na natječaju za izbor hrvatskog predstavnika za međunarodnu nagradu Creative Business Cup koji su organizirali Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija i Udruga profesor Baltazar. TutoTod je aplikacija namijenjena roditeljima male djece, a pruža im ideje i detaljne korake kako provesti kvalitetno vrijeme s djetetom kod kuće. Riječ je o izradi igračaka od maksimalno šest osnovnih materijala, a ono što aplikaciju razlikuje od svih ostalih sličnih sadržaja je činjenica da je priprema za kreativnu aktivnost, na koju obično odlazi najviše vremena, skraćena s dva sata na minutu.

Osnivači tog startupa, na čelu s idejnom začetnicom Antonijom Horak, spojili su svoja znanja i iskustva iz različitih područja, od marketinga, dizajna do odgoja, a TutoTod je nastao kao nastavak prethodnog projekta. – Ideja za aplikaciju došla je u vrijeme kad sam vodila Male kreativce, edukativno-kreativnu radionicu za djecu. U svega par mjeseci nakon otvorenja, imali smo popunjene sve termine i listu čekanja. Javljali su nam se roditelji iz drugih gradova Hrvatske, ali i oni izvan granica. Interes roditelja za takve aktivnosti bio je evidentan pa smo odlučili probati napraviti rješenje za sve roditelje koji nisu u mogućnosti uključiti svoje dijete u Male kreativce. Napravili smo istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 400 roditelja i tako osmislili aplikaciju – opisuje Horak.

Četvrti pothvat

Istraživanje je pokazalo koji su problemi roditelja kad su u pitanju kreativna igra i izrada rukotvorina sa svojom djecom, a to su nedostatak vremena, nedostupnost materijala, nedostatak ideja, nemogućnost motivacije djeteta na aktivnost i nekreativnost roditelja. TutoTod jednom aplikacijom želi riješiti sve navedene probleme na jednostavan način – nudi odabir materijala i alata, a korisnik bira ono što u tom trenu ima pri ruci. Tridesetčetverogodišnja Horak završila je menadžment i majka je dvoje djece, a TutoTod je njezin četvrti poduzetnički pothvat.

Roditelji obično djeci daju aplikacije kad se njima ne mogu baviti, a edukativna iOS aplikacija TutoTod, koja je nedavno pobijedila i na natječaju za izbor hrvatskog predstavnika za međunarodnu nagradu Creative Business Cup, zahtijeva pozornost i roditelja i djeteta. Njezina idejna začetnica sigurna je da razvija kreativnost.

U prvi je ušla 2003. kada je otvorila butik s odjećom i obućom Barbie za djevojčice. Neke su se stvari zakomplicirale, a zbog neiskustva nije znala reagirati na pravi način pa je godinu kasnije butik zatvorila. Godine 2008. sa suprugom pokrenula je dizajnerski studio, a onda ih je velika kriza koja je nastupila godinu dana kasnije ‘pojela‘. Studio je i dalje aktivan, ali služi im samo kao dodatan izvor prihoda. Zatim je 2012. zajedno s Petrom Klasić, suosnivačicom TutoToda, otvorila edukativno-kreativnu radionicu za djecu Mali kreativci. Radionica se pokazala kao vrlo dobar projekt, koji je u jednom trenutku tražio smjer u kojem će se dalje razvijati. Tada su osmislile TutoTod i odlučile s njim krenuti ispočetka, a Male kreativce su prodale i oni rade i danas.

– Kapital od prodaje uložila sam u TutoTod i tu je krenula najzanimljivija i najdinamičnija priča dosad – kaže Horak, koja je u međuvremenu radila i u nekoliko stranih tvrtki, koje su joj pružile vrijedno iskustvo i znanje. Inicijalna ideja za aplikaciju bila je njezina, a na razvoju je radio cijeli tim. Prvo se projektu priključio njezin suprug Tomislav Jurišić (digital designer), nakon toga prijateljica i poslovna partnerica iz Malih kreativaca Petra Klasić (odgojiteljica), pa Ema Gomerčić (marketing), koju su zaposlili preko natječaja, ali poslije dogovorili i vlasnički udio. Tu je i developer Berislav Grgičak, koji ideje pretače u kôd.

Jednostavno do rezultata

TutoTod je jednostavna aplikacija, a funkcionira tako da korisnik od ponuđenih materijala i alata (papir, špaga, kartonska rola, škare, ljepilo, flomasteri) odabere one koje želi upotrijebiti ili koje ima pri ruci. Tada mu aplikacija ponudi tutorijale za razne igračke koje može izraditi s djetetom koristeći se samo tim materijalima koje je izabrao. Dakle, nema kupnje gumbića, perlica, perja, skupljanja čepova, boca i sl. Dovoljno je odabrati barem jedan alat i jedan materijal, npr. papir i škare, da se dobije tutorijal.

– To nas najviše razlikuje od konkurencije. Aplikacija je ponajprije napravljena za zaposlene roditelje koji nakon posla imaju ograničeno vrijeme za druženje s djetetom, umorni su i bez inspiracije i nemaju vremena provoditi sate na Pinterestu ili Googleu, a ni nabavljati potrebne materijale za kreativnu igru. Osim roditelja, aplikaciju upotrebljavaju dadilje, bake, animatori i odgajatelji – napominje Horak.

TutoTod trenutačno ima 11 tisuća korisnika, a 99 posto njih je iz SAD-a. To i ne čudi s obzirom na to da je aplikacija na engleskom i samo dostupna za iOS uređaje. Iako je riječ o jako malo korisnika, iduća na listi je Hrvatska. Na početku su suprug i ona uložili vlastiti novac za pokretanje projekta. No kada su završili program inkubacije u Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva (ZIP), od njega je stigla i prva investicija.

TutoTod je jedan od prvih timova koji su dobili investiciju od 15 tisuća eura iz ZIP-ovog Accelerator programa i priliku nastaviti koristiti se ZIP-ovim resursima još tri mjeseca. Nakon toga dobili su nepovratna sredstva od HAMAG BICRO-a i Grada Zagreba, a u međuvremenu su osvojili i novčanu nagradu na pitching natjecanju Zagreb Connect. Aplikacija se prodaje samo u AppStoreu i cijena joj je 2,99 dolara. Osnovna cijena uključuje 50 različitih tutorijala, a postoji mogućnost kupnje dodatnog sadržaja putem in-app purchasea. Trenutačno je pet takvih paketa koji sadrže tematske tutorijale, a cijena svakog paketa je 0,99 dolara.

– Verzija za Android je u planu, ali ne tako skoro. Trenutačna prodaja u skladu je s ulaganjima u marketing, a za plaćeno oglašavanje trenutačno nemamo proračun. U ovom nam je trenutku nužna malo jača investicija koja bi nam omogućila doradu aplikacije, odnosno daljnji razvoj, ali najveći dio uložili bismo u marketing. Ljudi ne znaju da TutoTod postoji – ističe Horak.

Traženje investitora

Edukativne aplikacije za djecu većinom su igre. One najčešće uključuju učenje stranog jezika, širenje rječnika, učenje oblika i jednostavnih matematičkih operacija. Kod TutoToda djeca putem poznatih medija (pametnih uređaja) dobivaju upute kako nešto izraditi u stvarnom svijetu, vlastitim rukama. Na taj način aplikacija nije više edukativna samo u smislu učenja novih oblika, životinja, ili matematike, nego dijete razvija i svoje motoričke i kognitivne vještine, gradi samopouzdanje, prakticira timski rad i zbližava se s roditeljem te, ono što u Tuto- Todu misle da je najvažnije, razvija kreativnost.

– U tom smislu, TutoTod nije klasična aplikacija u dječjoj kategoriji na AppStoreu, pa joj možda treba malo više vremena da se probije. Roditelji obično djeci daju aplikacije kad se s njima ne mogu baviti, a TutoTod zahtijeva pozornost i roditelja i djeteta. Mislim da smo na pravom putu i da će baš to u konačnici biti plus. Aplikacije su preplavile tržište, pa tako i one dječje, i predviđanja su da će ih biti svakim danom sve više. Predviđam da će se u moru aplikacija sve više cijeniti kvalitetan sadržaj, a TutoTod je svakako u toj kategoriji – kaže Horak. Trenutačno im je glavni izazov pronaći odgovarajućeg investitora koji će im ujedno biti i partner, kako bi ubrzali rast i što prije postali samoodrživi. Imaju velike planove za TutoTod, vizija je dugoročna i mnogo veća od jedne aplikacije.

19. travanj 2024 11:27