20. listopad 2018.

Aplikaciju splitskog Jantara koriste škole po raznim dijelovima svijeta

Škola stranih jezika Jantar iz Splita izradila je integriranu web platformu Amber School Manager koja objedinjuje sve poslovne procese i automatizira većinu školske administracije. Izvan Hrvatske, Amber se trenutno koristi u školama u Italiji, Španjolskoj, Argentini, Andori, Peruu, Ekvadoru, Slovačkoj, Srbiji, Bugarskoj i Rumunjskoj.

Josip Sobin, direktor Jantara, kao glavnu prednost Ambera ističe uštedu vremena kroz automatizaciju, a o kolikoj uštedi se radi vidi se i iz Jantarova primjera. Naglašava da nakon uvođenja Ambera štede preko 1200 radnih sati godišnje koje su ranije trošili na administraciju. Te sate su kasnije uložili u nastavu, razvoj novih usluga, profesionalno usavršavanje, EU projekte i uvođenje standarda kvalitete, naveo je.

>>>Poduzeća odabrala najbolju aplikaciju ovogodišnjeg App Start Contesta

- Aplikacija nije namijenjena samo školama stranih jezika već svim privatnim institucijama koje nude obrazovanje kao svoju primarnu uslugu. Dio klijenata nam dolazi preko internetskog marketinga koji nam vodi jedna lokalna marketinška agencija, dio kroz sudjelovanja na konferencijama i izravnog kontakta s potencijalnim korisnicima. Pregovore smo imali dodatno sa školama iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Poljske, Velike Britanije, čak i Južnoafričke Republike. Poslovna logika privatnih škola je više manje jednaka svuda u svijetu, a najveći je problem upravo to što kao start-up u Hrvatskoj nemate previše sredstava za marketing koji je potreban za uspješan dolazak na sva tržišta – rekao je Sobin.

U Hrvatskoj Amber (www.amber-sm.com) trenutno koristi dvadesetak škola i radi se o uglavnom jačim školama stranih jezika koje imaju uvedene neke od standarda kvalitete, primjerice, pojašnjava Sobin, Hrvatska kvaliteta ili EAQUALS. Dodaje da sve više manjih škola također počinje uviđati prednosti korištenja takvog sustava, a aplikaciju Amber imaju i dvije velike škole iz Zagreba koje se bave osposobljavanjima, usavršavanjima i prekvalifikacijama.

>>>Parquery – domaća aplikacija za parkiranje koristi se u 20 zemalja svijeta

- Upravljanje školom s  1500 do 1800 polaznika godišnje nije lak posao, pogotovo ako taj posao želite raditi kvalitetno. Vođenje škole je poprilično kompleksan model, gdje je svaki polaznik u principu kupac usluge koja se proteže kroz velik broj obračunskih mjeseci. Financije su izuzetno kompleksne, a kad se na to još nadoda vođenje nastave i kontrola kvalitete, dobijete sistem koji iziskuje puno energije i ulaganja ljudskih potencijala u administrativne poslove. Htio sam da se ljudski potencijali u mojoj školi ulažu u nastavu i nastavne procese, odnosno na ostvarivanje ciljeva i ishoda učenja što je ono što polaznici plaćaju. Informatizacija poslovnih procesa je rješenje tog kompleksnog problema. U početku smo pokušali implementirati postojeća rješenja na tržištu, ali sva su zakazala u nekom segmentu. Tako smo se odlučili na izradu našeg vlastitog rješenja koje bi integriralo sve poslovne procese i olakšalo rad – opisuje Sobin.

Amber se mijenja i razvija gotovo svakodnevno, što zbog izmjena zakona, što radi širenja na nova tržišta, što radi poboljšanja iskustva korisnika, kazao je. Najveći pokretač razvoja na kraju su ispale suradnje koje su se počele razvijati između škola korisnika Ambera, tvrdi Sobin, pa sada škole iz Hrvatske, Srbije, Bugarske, Italije, Perua i Ekvadora zajedno rade na izradi određenih obrazovnih programa, nastavnih materijala i nastavnih priprema. Amber se stalno prilagođava novim zahtjevima, kaže, koji nastaju upravo zbog toga što škole više vremena posvećuju nastavi i suradnji. Inače, tvrtka Amber IT Solutions iz Splita zaslužna je za tehnički dio sustava koji održavaju i nadograđuju.

>>>Predstavljena aplikacija za AR i VR putovanje u prošlost Zagreba

- Svaka škola traži neke svoje prilagodbe. To mogu biti sitnice poput kreiranja neke vrste izvještaja do velikih nadogradnji poput modula za međunarodne ispite. Ponekad su prilagodbe neophodne. Primjerice, Italija od 1. siječnja 2019. godine prelazi na neku vrstu naše fiskalizacije. Za hrvatsko tržište fiskalne blagajne su integrirane od prvoga dana, a sada moramo istu stvar raditi za Italiju. Ponekad te prilagodbe nisu ni jednostavne. Puno je lakše dobiti demo fiskalne certifikate za produkciju u svojoj matičnoj državi nego kada to tražite u nekoj drugoj državi. Većina traženih prilagodbi rješenja su koja na kraju koriste svim korisnicima Ambera. Manje nadogradnje su besplatne, ali u slučaju većih naplaćujemo – objasnio je Sobin.