Aktualno
StoryEditor

FOTO: Apple predstavio ograničenje korištenja iPhonea i još 13 noviteta

06. Lipanj 2018.

Apple je na Worldwide Developers Conference u San Joseu predstavio novi operativni sustav. Iz Applea su i ove godine izašli s puno noviteta i ažuriranja svih svojih glavnih operacijskih sustava. Sve velike novosti donosi Techcrunch.com.

Apple predstavlja iOS 12

Ono što je Apple najavio je njegova nova generacija iPhone operacijskog sustava iOS 12. Dolazi s raznim novim značajkama od kojih će mnoge biti slične prethodnima, ali noviteti poput grupnog FaceTimea, novih Animojia, još bolja verzija Siri te poboljšane performanse za starije Apple uređaje.

[caption id="attachment_345578" align="aligncenter" width="750"] Foto: Youtube screenshot[/caption]

AR

Apple je pokrenuo ARKit 2.0, sljedeću generaciju svog razvojnog softvera za bolju virtualnu platformu i za bolje iskustvo virtualne stvarnosti na  iPhone uređaju. Nova verzija pokazala je poboljšano praćenje pokreta lica, realističniji prikaz i detekciju 3D objekta. Multiperson mod omogućava da  više osoba dijele podatke, da vide isti objekt ili da igraju istu igru u virtualnom okruženju.

Aplikacija Measure također je jedan od noviteta koji se bazira na AR-u za iOS 12, a omogućava korisnicima da mjere 3D objekte u stvarnom svijetu. Aplikacija Photos je dobila update te sada omogućava pristup prijedlozima za dijeljenje sadržaja ljudima koji su identificirani na njemu.

[caption id="attachment_345579" align="aligncenter" width="750"]reality platform Foto: Youtube screenshot[/caption]

S iOS 12, Apple se usredotočuje na performanse

Apple voli govoriti o tome kako njegove nove generacije OS-a, uključujući iOS 11, imaju najveću brzinu usvajanja među pametnim telefonima. Ove godine Apple veliki  fokus stavlja na poboljšanju performansi čak i na starijim uređajima. Ono što je najvažnije je što će iOS 12 dobiti svi uređaji unatrag sve do iPhonea 5S.

[caption id="attachment_345580" align="aligncenter" width="750"]apple Foto: Youtube screenshot[/caption]

Memoji

Apple je ove godine stavio veliki fokus na AR te je pripremio i nadogradnju za Animoji nazvanu Memoji, koji omogućava korisnicima iOS-a da naprave svoj personalizirani Animoji. Apple pruža korisnicima mogućnost animacije vlastitog lika gdje će imati mogućnost birati boju kože, kose, očiju pa i detalje poput pjegica i modnih dodataka.

[caption id="attachment_345581" align="aligncenter" width="783"]memoji Foto: Youtube screenshot[/caption]

Apple dodaje grupni FaceTime videopoziv

Apple dodaje grupni  FaceTime video poziv na iOS 12, gdje se može razgovarati istovremeno  sa do 32 osobe. Ovo je zanimljiv i očigledan potez za Apple, a upravljanje tim streamovima je zahtjevno i izračunava se intenzivno, tako da je očekivano da je time Apple izazvao oduševljenje. Facetime je integriran i u aplikaciju Messages te podržava stickere, Animojie i Screen Time.

[caption id="attachment_345582" align="aligncenter" width="789"] Foto: Youtube screenshot[/caption]

WatchOS 5

Apple je predstavio hrpu novih značajki koje će se pojaviti u sljedećoj generaciji operacijskog sustava za Apple Watch. Najznačajnija od tih najava usmjerena je na područje zdravstva, a to uključuje nove značajke poput prikaza novih tjelovježbi kao što su yoga i pješačenje. Predstavljanje i unapređenje sustava za tjelovježbe može pomoći Appleovom  WatchOS 5 da se pozicionira kao na najbolji fitness tracker na tržištu.

[caption id="attachment_345583" align="aligncenter" width="750"] watchOS 5 Foto: Youtube screenshot[/caption]

‘Digitalni wellness‘

Apple je kreirao novu aplikaciju te obratio pažnju na zdravlje korisnika. Ova aplikacija omogućava korisnicima da ograniče vrijeme korištenja pametnog telefona, a omogućava i više podešavanja ‘Ne ometaj‘ moda. iOS 12 pružat će statistiku o tome koliko dugo i kroz koje aplikacije korisnici koriste pametne telefone, a moći će i postaviti limite na korištenje aplikacija, što će olakšati kontrolu. Zabrinutim roditeljima nudi mogućnost da prate koliko njihova djeca koriste uređaje.

[caption id="attachment_345584" align="aligncenter" width="750"]‘digital wellness Foto: Youtube screenshot[/caption]

Pametnija Siri

Apple je predstavio još pametniju Siri. Svojim korisnicima daje mogućnost stvaranja prilagođenih naredbi Siri. Cijeli proces uključuje povezivanje aktivnosti i upita unutar Sirija da korisnici mogu upravljati kako bi reagirali na jednu glasovnu naredbu poput "Idem u teretanu".

[caption id="attachment_345585" align="aligncenter" width="750"] Foto: Youtube screenshot[/caption]

macOS Mojave

Nova verzija Mac operativnog sustava je Mojave, najnovija ažuriranja koja donose mnogo dodatnih usluga koje uključuju  "tamni način rada" koji oslikava većinu elemenata na zaslonu. Postoji i hrpa novih alata koji pomažu korisnicima da budu organiziraniji, kao što je novi način gledanja datoteka u Finderu i inteligentno spajanje dokumenata.

[caption id="attachment_345586" align="aligncenter" width="750"] Foto: Youtube screenshot[/caption]

Apple Watch dobiva Walkie-Talkie

Korisnicima će biti omogućeno da preko svojeg Apple Watcha razgovaraju preko walkie-talkiea.

[caption id="attachment_345587" align="aligncenter" width="750"]Walkie-Talkie mode Foto: Youtube screenshot[/caption]

Pojednostavljen i redizajnirani Mac App Store

Appleov Mac App Store dobiva cjeloviti redizajn. Sve je podijeljeno na kartice i inteligentno grupiranje, a Apple želi potaknuti korisnike da procijene njihove aplikacije.

[caption id="attachment_345588" align="aligncenter" width="750"]macstore Foto: Youtube screenshot[/caption]

Brojke

Apple voli svake godine spomenuti brojeve, pa tako i ove. Svojim korisnicima daju na uvid koliko imaju korisnika i financijsko izvješće, to je dobar način da pokažu kako su moćna kompanija na tržištu.

[caption id="attachment_345589" align="aligncenter" width="750"] Foto: Youtube screenshot[/caption]

Apple TV dobiva Dolby Atmos i pojednostavljene signale za kanale i usluge

Tvrtka olakšava prijavu i uvodi zvuk Dolby Atmos, dvije poboljšane kvalitete Apple TV-a. Potonji je lijep način da se zadrži iskustvo čistim, ali prvi čini Apple TV jedinim uređajem za streaming koji posjeduje i Dolby Atmos i Vision certifikat.

[caption id="attachment_345590" align="aligncenter" width="750"]apple tv Foto: Youtube screenshot[/caption]

Apple kaže da će CarPlay sada podržavati aplikacije za navigaciju i mapiranje trećih strana

CarPlay odsad podržava mape treće strane, uključujući Google Maps i Waze. U ovom slučaju korisnici CarPlayja konačno dobivaju ono što su čekali. Ostala poboljšanja operativnog sustava se odnose na performanse, tako da se aplikacije pokreću 40 posto brže, tipkovnica se prikazuje 50 posto brže, dok se aplikacija kamere otvara 70 posto brže na starijim Apple uređajima.

27. travanj 2024 07:20