26. lipanj 2019.

Apple ubacuje u novu brzinu: Akvizicijom startupa Drive.ai za autonomna vozila opskrbio se inženjerima

Apple je kupio tvrtku koja se bavi proizvodnjom autonomnih vozila Drive.ai, potvrđeno je u utorak iz američkog tehnološkog giganta, piše Reuters.

Već ranije u lipnju tehnološki portal The Information nagovijestio je da proizvođač iPhonea razmatra kupnju tvrtke kao nužan korak kako bi doveo inženjerske talente koji će dati dodatan uzgon Appleovom vlastitom projektu razvoja autonomnih vozila. Kao jedan od stotinjak startupa, pisao je The Information, je i Drive.ai koji ima malenu flotu testnih vozila u Teksasu, a nedavno su najavili zatvaranje i otpuštanje 90 zaposlenika.

U Silicijskoj dolini uobičajeno je da nejake startupe koji vrludaju po financijskom ponoru kupe veće kompanije te preuzmu njihove inženjere. Postoji i naziv za takve akvizicije - ‘acqui-hire‘.

Apple se u razvoju samovozećih vozila natječe s rivalima kao što je Waymo tvrtke Alphabet. U posljednjih godinu dana, Apple je pojačao napore u naumu da napreduje više od konkurenata dovodeći bivšeg inženjera Tesle Douga Fielda da nadgleda operaciju u koju je uključeno više od 5.000 radnika.

Apple također radi na razvoju ključnih komponenti kao što su senzori, a u pregovorima je i s potencijalnim kupcima.