Aktualno
StoryEditor

Arbitraža: Cerar širi frontu i snaži pritisak, uz tužbu moguće ekonomske i diplomatske sankcije

05. Ožujak 2018.

Slovenski premijer Miro Cerar u petak će u parlamentu iza zatvorenih vrata tražiti širu potporu za pravne postupke koje je najavio protiv Hrvatske zbog njenog nepristajanja na arbitražnu presudu o granici, no ima i mišljenja da time zapravo želi pojačati pritisak na hrvatsku vladu da pristane na implementaciju arbitražnog rješenja.

Pravnica Dominika Švarc Pipan izjavila je za ljubljansko "Delo" od ponedjeljka da razumije Cerarovu najavu da će tužiti Hrvatsku na sud EU-a u Luksemburgu jer se morao odazvati na hrvatsko odbijanje implementacije, ali da u potpunosti ne isključuje mogućnost da ipak dođe do dogovora s hrvatskom stranom.

>>>Cerar: Vlada priprema obavijest za Komisiju o tužbi protiv Hrvatske

- Mislim da nisu iscrpljene sve mogućnosti za primjenu arbitražne odluke. Dijalog se ovog trenutka čini nemogućim, ali podnošenje tužbe može značiti jak pritisak na Hrvatsku. Zato ne bi trebalo isključiti pomak u smislu da Hrvatska pristane na dobrovoljnu i sporazumnu implementaciju, kazala je slovenska pravnica, stručnjakinja za međunarodno pravo.

Kako je dodala, u slučaju da do tužbe protiv Hrvatske dođe, treba je vrlo argumentirano obrazložiti Europskoj komisiji jer bi bilo "najbolje da ona sama preuzme tužbu", no to je u cijelosti "diskrecijsko pravo" Komisije, upozorila je.

>>>Slovenija najavila podizanje uloga u sporu s Hrvatskom – Politico

- Ako Hrvatska bude i dalje odbijala primjenu arbitražne presude, Slovenija uz tužbu ima na raspolaganju i druge "pravno dopustive" oblike pritiska, kao što su "ekonomske i diplomatske sankcije, te različite blokade, dodala je Švarc Pipan.

Cerar će u petak pred parlamentarnim odborom za vanjske poslove prezentirati zastupnicima dosadašnje poteze svoje vlade u vezi s najavljenom tužbom protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitražne presude, u traženju "šireg političkog suglasja", na što je zbog postupaka Hrvatske "prinuđen", navodi "Delo".

>>>Momić: Nijedan istarski ribar nije kažnjen zbog nedopuštenog prelaska ‘slovenske granice’

Budući da će se raspravljati o tri dokumenta koji nose oznaku interno, sjednica će biti zatvorena za javnost. Najavljujući sjednicu na kojoj traži i potporu oporbe, Cerar je prošlog četvrtka za Slovensku televiziju kazao da će tužbu argumentirati potrebom poštivanja vladavine prava u Europskoj uniji, te da se Hrvatska tog načela nepristajanjem na implementaciju arbitraže ne drži.

- Slovenija se zauzima za pravnu državu i vladavinu prava i tu ćemo inzistirati do kraja, kazao je Cerar za Slovensku televiziju, dodavši da bi se EU "polako počela raspadati" ako se od tog načela odustane.

- Bez vladavine prava svatko bi mogao raditi kako mu odgovara, a to bi bio i loš signal za regiju zapadnog Balkana, kazao je Cerar, dodavši da njegova vlada na to "neće pristati", nego i uložiti tužbu protiv Hrvatske ako ona ne pristane na implementaciju.

24. travanj 2024 13:55