Aktualno
StoryEditor

Arena Hospitality Group kreće u IPO, najveća javna ponuda dionica od HT-a u 2007.

28. Travanj 2017.

HANFA je danas odobrila (.pdf), a društvo Arena Hospitality Group (bivši Arenaturist d.d.) objavilo, Prospekt izdanja do dva milijuna novih dionica (.pdf) društva što predstavlja prvu Inicijalnu javnu ponudu (IPO) turističkog društva u Hrvatskoj koja prvi put ima puni međunarodni karakter. Riječ je o najvećoj javnoj ponudi dionica od Hrvatskog telekoma u 2007. godini.

Očekivani datum formiranja knjige upisa jest 15. svibnja i trajat će do 25. svibnja. Javni poziv planira se objaviti 12. svibnja, a sadržavat će točan broj dionica i raspon cijene.

Doznajemo kako se očekuje prikupljanje iznosa do 100 milijuna eura, a novi kapital omogućit će ubrzani investicijski ciklus u RH, kao i dodatno širenje aktivnosti izvan RH, uključivo Njemačku te ostala tržišta. Iz grupe navode da će sve navedeno omogućiti transformaciju AHG-a u dinamičnu hotelsku grupaciju koja djeluje na području srednje i istočne Europe.

Ponuda je namijenjena institucionalnim ulagačima iz Hrvatske i inozemstva kao i malim ulagateljima u Hrvatskoj. Postojeći dioničari imat će pravo prvenstva pri upisu dionica. Voditelji izdanja i knjige upisa su InterCapital Securities, UniCredit Bank i Zagrebačka banka.

Ovo je nastavak procesa započet u prvoj polovici 2016. godine kada je PPHE Hotel Group, sa sjedištem u Londonu (UK), preuzelo većinski udio od investicijskih fondova kojima upravlja Goldman Sachs. Tada je bila i objavljena strategija razvoja Arene u vodeće hotelijersko društvo u Centralnoj i Istočnoj Europi (CEE regija).

Prvi korak bila je konsolidacija hrvatskog dijela poslovanja Arene (spajanje hrvatskih operacija PPHE Hotel Group-a s Arenom). Potom je slijedio prelazak dionica na Službeno tržište Zagrebačke burze. U prosincu 2016. godine, PPHE Hotel Group spojio je svoje hotelske operacije u CEE regiji u Arenu, uključivo i osam Park Plaza i jedan art‘otel hotel u Njemačkoj i Mađarskoj. Tom je transakcijom društvo dobilo ekskluzivno pravo upravljanja i razvoja Park Plaza brendom u CEE regiji, ujedno i prva multinacionalna hrvatska turistička kompanija ( operacije kojima upravlja obuhvaćaju, uz RH, Njemačku i Mađarsku).

17. travanj 2024 00:21